<![CDATA[Ta klivet från enskild firma till aktiebolag.]]>

Guide: Ta klivet från enskild firma till aktiebolag – så gör du

Anders Andersson

Uppdaterades: 11 mars, 2020
Publicerades: 12 april, 2018

Att gå från enskild firma till aktiebolag kan verka som ett stort steg, men det behöver det inte vara. Läs här vad du behöver tänka på – och hur du slipper skatt vid övergången.

Om du driver en enskild firma kommer du troligtvis att någon gång ställa dig frågan om det inte är dags att snart byta till aktiebolag.

Men bara ordet aktiebolag kan skrämma många som tycker att enskild firma låter enklare och inte lika stort och allvarligt. Det har dock blivit enklare med åren och kräver i dag endast 50 000 kronor i aktie­kapital i stället för de tidigare 100 000 kronorna.

Psssst! Hej företagare! Du vet väl att Driva Eget Premium ger dig tillgång till avtal, kalkyler, långläsning och how-to-guider? Kolla in här!

Björn Lundén har skrivit ett flertal böcker om aktiebolag, skatter och juridik, bland annat boken Eget aktiebolag. Hans första råd är att faktiskt inte fundera så mycket på vilken bolagsform man ska ha:

– Lägg din energi på att tjäna pengar och göra ett bra jobb i stället. Det är grunden i ett framgångsrikt företag, oavsett vilken form du driver det i.

När du drivit den enskilda firman ett tag och vill ombilda handlar det om två steg. Dessa är:

Steg 1 – kom i gång med aktiebolaget

Om du har en enskild firma som du vill förvandla till aktiebolag måste du börja med att starta ett bolag. Det finns då två vägar:

 • Starta ett aktiebolag själv. Se nedan.
 • Köpa ett färdigt bolag,  så kallat lagerbolag.

– Det där handlar om hur lätt du har att förstå och ta till dig skriven text. Myndigheternas sajt verksamt.se har blivit så bra och informativ att det är ganska enkelt att själv starta bolaget med hjälp av instruktionerna där, säger Björn Lundén.

Gör du det själv blir den enda kostnaden en registreringsavgift på 900 kronor. Köper du däremot ett färdigt aktiebolag (ett så kallat lagerbolag) kan det kosta cirka 5 000 kronor exklusive moms. Men då sköter det anlitade företaget all pappersexercis med Bolagsverket.

– En fördel med att köpa ett färdigt bolag kan vara att man får det snabbare och direkt kan köra i gång verksamheten. Men Bolagsverket har länge ansett att det inte är bra att man ska behöva betala mer för att få bolaget snabbt och har gjort handläggningstiden för registrering snabbare, säger Björn Lundén.

Han råder dig också att registrera domännamn för din sajt så fort det går. Tidigare rekommenderade man att vänta med att göra det tills Bolagsverket hade godkänt namnet.

– Men i dag finns det personer som lyckas komma över namn från Bolags­verket som är på väg att registreras och som då köper upp domännamn. Då kan du få betala tiotusentals kronor för att få köpa ”tillbaka” adressen.

Läs mer: Fyra skäl att välja aktiebolag 

Det tar sällan mer än en vecka att få bolaget godkänt. Men det gäller då att du redan innan har tänkt ut ett namn som inte redan finns registrerat och har intyg från banken på att du satt in de 50 000 kronor i aktiekapital som krävs.

– Många tror att det kostar 50 000 kronor i avgift och sedan får du inte tillbaka pengarna, vilket inte stämmer. Man ska se aktiekapitalet som ett löfte där du visar omvärlden att du har minst det här beloppet i tillgångar minus skulder hela tiden. Det är först när tillgångar minus skulder kryper under hälften av det registrerade aktiekapitalet, alltså 25 000 kronor, som det börjar brännas. Som tillgångar räknas förutom pengar på aktiebolagets bank­konto även exempelvis inventarier, lager och kundfordringar, säger Björn Lundén.

En annan sak som kan avskräcka är bolagsstämma och styrelsemöten som ska genomföras i ett aktiebolag. Men även här ger Björn Lundén lugnande besked:

– Det där är bara dokument som ska upprättas korrekt. Det är ingen som kommer att kontrollera om du verkligen har haft en fysisk bolagsstämma.

Sådana dokument kan skrivas ut lätt med hjälp av mallar. Hur är det då med styrelsesuppleant, som det krävs minst en av för att bilda aktiebolag med enbart en person i styrelsen? Vilket ansvar har en vän eller familjemedlem som går in som suppleant i en styrelse?

– Den har inget ansvar alls och behöver inte ha någon insyn i företaget så länge styrelseledamoten finns där och sköter företaget. Det är först om ledamoten försvinner eller går under jorden och suppleanten går in och undertecknar dokument som denne blir ansvarig. Så du kan tryggt bli suppleant i din väns företag.

Både för aktiebolag och enskild firma krävs löpande bokföring av intäkter och kostnader, men det blir litet mer administrativt krångel med aktiebolag. Här undrar många småföretagare om de ska sköta bokföring och annat själva, eller köpa tjänsten.

Läs mer: När måste aktiebolag ha revisor?

– Är du osäker ska du köpa timmar av en redovisningskonsult, inte fast paket. Då betalar du för den tid du behöver hjälp och inget annat. Du kan köpa tjänsten vid första årsredovisningen till exempel och sedan kommer du successivt att märka att det inte är så svårt och till slut lära dig själv. Sedan finns det ju de som kan men som tycker att det är oerhört tråkigt och då är det ju naturligtvis bara att köpa, säger Björn Lundén.

Bolagsordningens formuleringar om verksamheten sägs vara viktig, eftersom man då anses kunna göra avdrag som hänger ihop med vad som står om verksamheten.

– Det är en myt! Skatteverket tittar på vad du faktiskt gör i verksamheten och inte på vad som står i bolagsordningen. Verksamhetsbeskrivningen är till för att aktieägarna i efterhand ska kunna se om styrelsen hållit sig till den verksamhet som den sagt, inget annat, säger Björn Lundén.

Steg 2 – flytta in firman i bolaget

Först när bolaget är bildat och registrerat kan den enskilda firman flyttas in i bolaget. Det är smidigast att göra det i början av januari så att firman inte behöver deklarera för ett nytt år. För att slippa skatt måste man göra på detta sätt:

 • Tillgångarna i firman köps av bolaget. För att det inte ska bli skatt måste priset vara marknadsmässigt. Är det stora tillgångar kan det behövas ett värderingsintyg om det. Om bolaget övertar betalningsansvaret för firmans skulder är det en del av betalningen för tillgångarna.
 • Bolaget kan också överta tillgångarna till bokfört värde, som är lägre än marknads­värdet. Det kallas underprisöverlåtelse. Om du då överlåter hela verksamheten i firman inklusive samtliga så kallade realtillgångar blir det ingen skatt.
 • Om skulderna är större än tillgångarna uppkommer något som kallas förbjudet lån. För att slippa betala skatt måste du då betala mellanskillnaden till aktiebolaget när ombildningen görs.
 • Det som avsatts i expansionsfond i firman övertas av bolaget som beskattat kapital.
 • Firmans periodiseringsfonder övertas också av bolaget. Antalet år till återföring som firman hade övertar också bolaget. Men om de avsatta pengarna inte finns kvar i firman måste fonderna återföras till beskattning som för Lina Skandevall i artikeln här intill.

När åtgärderna ovan är gjorda kan firman avvecklas och en sista deklaration för det gångna året göras.

Läs mer: Då bör du med enskild firma gå över till aktiebolag 

Starta eget aktiebolag

Så här gör du steg för steg för att starta ditt aktiebolag, om du gör det på egen hand.

 1. Upprätta en så kallad stiftelseurkund, ett dokument som visar att du har beslutat att starta ett aktiebolag. Du som startar bolaget är stiftare och i urkunden ska uppgifter om dig som person, hur många aktier du ska köpa (teckna) och ett förslag till bolagsordning finnas.
 2. Betala 25 000 kronor i aktiekapital till ett särskilt konto i banken. Ordna ett intyg på att du har satt in pengarna.
 3. När allt är klart ska du registrera aktiebolaget. Enklast och billigast är att göra det på verksamt.se med e-legitimation. Klicka dig fram till ”starta aktiebolag”.
 4. Bolagsverket handlägger ärendet och hör av sig om det behövs kompletterande uppgifter. Om inget saknas kan du räkna med svar inom en vecka.
 5. Du får ett registreringsbevis och ett organisationsnummer som intyg på att allt är godkänt. I och med registreringen får bolaget sitt namn och organisationsnummer. Namnet blir då skyddat i hela landet.
 6. Nu måste du ansöka om f-skatt och momsregistrering. Eftersom du troligtvis själv ska jobba i bolaget, och alltså blir anställd i det, ska du också registrera bolaget som arbetsgivare. Även detta kan du göra på verksamt.se.

Aktiebolag eller enskild firma?

Här är fördelarna med aktiebolag:

 • Lätt att skilja på sin egen ekonomi och företagets.
 • Riskerar endast satsat kapital om företaget går omkull.
 • Möjlighet till lågbeskattad utdelning.
 • Bra för den som har anställda.
 • Bättre skatteregler vid försäljning.
 • Bra för den som efter pensionering tar ut utdelning och lön.
 • Fler möjligheter till löneförmåner. Motionskort och minnesgåvor godtas endast i aktiebolag.
 • Kan placera i aktier och aktiefonder.
 • För vissa affärer kan det vara en fördel med bokstäverna AB sist i företagsnamnet.

Här är nackdelarna med aktiebolag:

 • Högre sociala avgifter än i firma.
 • Krävs 25 000 kronor i aktiekapital.
 • Dyrare och krångligare bokföring och administration, även för den som inte längre har revisor.
 • Ränta på det som avsätts i periodiseringsfond. Ingen ränta i en skild firma.
 • Högre skatt för värdet av stora tillgångar, som fastigheter och skog. Ingen regel om räntefördelning
 • Bolaget får inte låna ut pengar till ägarna.
 • Firma ofta bättre för nystartade som ska ta ut föräldrapeng. Det beror på att föräldrapenningen baseras på en schablonlön för branschen oavsett hur mycket pengar du har tjänat senaste året.

Läs mer om fördelar och nackdelar här: driva-eget.se/bolagellerfirma. Det kan gå att utnyttja fördelarna med båda företagsformerna. Läs om det här: driva-eget.se/bolagochfirma. Här finns en gratis PDF-bok som mer i detalj beskriver hur man byter från firma till aktiebolag: egetab.se

Läs mer: Aktiebolag eller handelsbolag – vad passar bäst för er