<![CDATA[Pressbild: Fredrik Hjerling]]>

Bara en entreprenör bland 20 EU-parlamentariker

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 26 maj, 2014

Miljöpartiet blev den stora segraren i svenska EU-valet som andra största parti. SD och Fi tog mandat i Europaparlamentet och största tappet stod Moderaterna för. Men av alla parlamentariker är bara en entreprenör.

Två nya partier, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ, får nu plats i Bryssel. Det stod klart efter gårdagens EU-val.

SD får två mandat med sina 9,7 procent av rösterna. Fi får ett med 5,3 procent.

– Det känns underbart, nu är vi i parlamentet. Vi kommer att vara på plats för att störa den patriarkala ordningen, säger Feministiskt initiativs förstanamn på EU-listan, Soraya Post, till Sveriges radio.

Största segraren blev Miljöpartiet som med 15,3 procent av rösterna blir näst största parti efter Socialdemokraterna som såg ut att få 24,4 procent.

– Det är helt överväldigande. Jag tror att det beror på att vi varit jättetydliga med vad vi vill göra i EU – kontroll på kemikalier, antibiotikabekämpning, jordbruk och fiske – inte vad vi inte vill göra i unionen, säger Isabella Lövin (MP) till TT.

Gårdagens förlorare blev Moderaterna som backar med nära 6 procent – till 13,6 procent.

– Det har varit tungt att vara regeringsparti. Det får vi bära tyngden av, tror jag. Men också det faktum att partier som står upp för det europeiska projektet har haft en svår kväll. Man har valt mer enfrågepartier i det här valet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till Ekot.

Det är hos Moderaterna som vi hittar den enda med tydlig företagarbakgrund – i partiets Anna Maria Corazza Bildt. Det går att se när Dagens Industri listar alla Sveriges 20 nya EU-parlamentariker.

Corazza Bildt startade familjeföretaget Italian Tradition 2000, som säljer italienska delikatesser via nätet. 2006 grundade hon också företag med hotellverksamhet, tillsammans med sin bror.

Svenska Piratpartiet ser ut att sluta på 2,2 procent och åker därmed ut parlamentet.

Valdeltagandet var det högsta hittills i ett svenskt val till EU-parlamentet. Det kan bli 50 procent när alla röster är räknade senare i veckan. Den preliminära siffran för valdeltagandet var enligt Valmyndigheten 48,9 procent när i princip alla distrikt var färdigräknade, rapporterar TT.

Så gick det i EU-valet:

Parti/Procent/Mandat (tidigare mandat):

S: 24,4 procent – 6 mandat (6)
MP: 15,3 – 3 (2)
M: 13,6 – 3 (4)
FP: 10,0 – 2 (3)
SD: 9,7 – 2 (-)
C: 6,5 – 1 (1)
KD: 6,0 – 1 (1)
V: 6,3 – 1 (1)
FI: 5,3 – 1 (-)
PP: 2,2 – o (2)

Källa: TT