<![CDATA[]]>

Så påverkas du som småföretagare av budgetkrisen

Ebba Arnborg

Publicerades: 2 december, 2014

Regeringen riskerar historiskt nederlag i dagens budgetomröstning. Här reder vi ut vilka olika scenarion som kan ske – och hur de påverkar dig.

Sverigedemokraterna avslöjade igår att de kommer att rösta på Alliansens budgetproposition i dagens budgetomröstning. I natt gav Alliansen kalla handen till samarbete med Socialdemokraterna. Nu riskerar regeringen ett historiskt nederlag.

Statsvetaren Leif Lewin och politiska analytikern Stina Morian går i Metro igenom vad som kan hända i dagens budgetstrid. 

Här är dagens möjliga utfall och hur de påverkar dig som småföretagare:

1. Regeringens budgetförslag röstas igenom.
Allt kan så klart fortfarande hända.
Så påverkar det dig: Då får den rödgröna regeringen styra Sverige utifrån sitt budgetförslag. Läs mer om den här:

2. Alliansens budgetförslag vinner omröstningen.
Något som allt lutar mot just nu. Regeringens budget faller. Det innebär att Stefan Löfvén får regera med Alliansens budget. Något han dock klargjort att han inte tänker göra.
Så påverkar det dig: Då kan de punkter vi tidigare gått igenom i Alliansens budget eventuellt förverkligas. Läs mer: Här är småföretagarlöftena i Alliansens skugg-budget.

3. Regeringspartierna kan välja att återsända budgeten till finansutskottet. Då kan nya förhandlingar uppstå.
Så påverkar det dig: Den gamla budgeten används under tiden. Läs mer om den gamla budgeten här. Vi på Driva Eget rapporterar direkt om de förändringar i budgeten som förhandlas fram och som påverkar dig som småföretagare.

4. Budgeten återsänds till finansutskottet. – men förhandlingarna drar ut på tiden in i nästa år.
Så påverkar det dig:  En ändringsbudget kan då komma att röstas igenom. Vi på Driva Eget rapporterar direkt vilka företagsfrågor som finns med i ändringsbudgeten.

5. Stefan Löfvén kan väljer att avgå.
Så påverkar det dig: Talmannen bestämmer då vem som ska få nytt uppdrag att bilda regering. Löfvén kan få chansen på nytt och försöka skapa ett nytt regeringsalternativ. Den gamla budgeten används under tiden. Vi på Driva Eget rapporterar direkt om de förändringar som påverkar dig som småföretagare. Den gamla budgeten används under tiden. Läs mer om den gamla budgeten här.

6. Som i alternativet ovan – men talmannen har efter fyra chanser ännu inte fått igenom en statsminister.
Så påverkar det dig: Extraval. Se vidare under punkt 7.

7. Minst 35 ledamöter föreslår en missförtroende förklaring mot Stefan Löfvén och en majoritet av riksdagen röstar för.
Så påverkar det dig: Stefan Löfvén missförtroende förklaras. Extraval. Se vidare under punkt 7.

8. Det blir extraval.
Riksdagen upplöses och Löfvén får leda en expeditionsministär, det vill säga en regering som bara sköter den löpande verksamheten och inte kommer med några nya förslag.
Så påverkar det dig: Dags att gå till valurnorna igen och göra din röst hörd. Extravalet ska hållas tidigast 29 december och senast inom tre månader från extravalsbeslutet. Du får vara med om någonting historiskt – det har hittills bara hållits ett extraval, år 1958.

9. I riktigt allvarliga krislägen kan regeringen  inkomma med tillägg till budgeten i efterhand. Ny omröstning blir då aktuell.
Så påverkar det dig: 
Vi på Driva Eget rapporterar direkt vilka företagsfrågor som finns med den nya budgeten.

Det händer nu: Klockan 16 sker omröstning av de olika budgetalternativen.

Läs mer: Nyval hotar – men Socialdemokraternas stöd ökar.