Nej, jag vill inte lägga småföretagarnas pengar på nyval

Camilla Björkman

Publicerades: 5 december, 2014

Statsminister Stefan Löfven utlyser alltså nyval. Kostnad: cirka en kvarts miljard – och då är inte kommunernas kostnader inräknade. Alternativet, att söka samarbete med Alliansen, gav han upp i en handvändning.

– Skulle någon mot förmodan vara intresserad vet de var jag finns, konstaterar han likt ett surmulet barn.

Samtidigt försöker han få det till att Alliansen släppt fram SD. En märklig slutsats. Det kan väl ändå inte vara Alliansens fel att SD röstar på deras budget? Man kan fråga sig om Löfven sagt detsamma om SD röstat på Socialdemokraternas. ”Nej nu jäklar, SD ska minsann inte få stödja oss! Nu sjappar vi!”

Tror inte det.

I stället blir det alltså ett nytt val, med samma politik och samma budgetar. Hela harangen upprepas igen. Samtidigt sitter våra politiker i varsin ringhörna och slänger dynga på varandra.

Notan får småföretagarna – Sveriges största skattebetalare – vackert skriva under.

Jag är som många andra besviken. På Löfven, som borde tagit ansvar och avgått i stället för att utlysa nyval, på SD som hotar att fälla varje regering som inte dansar efter deras pipa och på Alliansen som inte verkar kunna svälja sin stolthet. Och mitt i allt står Jonas Sjöstedt och ropar vinstförbud i vården.

Nu är det bara att gilla läget. Men politiker – skärp er för guds skull till den 22 mars.