<![CDATA[Finansminister Magdalena Andersson (S) höll presskonferens på fredagen.]]>

Arbetsgivaravgiften kan ändras tre gånger – på ett halvår

Ebba Arnborg

Publicerades: 27 januari, 2015

Igår la regeringen en proposition om att sänka arbetsgivaravgifterna för unga, men först i maj – och redan om tre månader planerar de att höja den igen.

Nu finns risken att småföretagare under mindre än ett halvår kan möta tre olika arbetsgivaravgifter för en och samma anställd.

Igår (tisdag) la regeringen fram ett förslag om att sänka arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år. En sänkning de egentligen inte vill ha men som är en del av alliansens budget som röstades fram före jul.

Regeringen har dröjt med att genomföra sänkningen och enligt förslaget som läggs fram i dag ska den inte träda i kraft förrän första maj, fyra månader senare än riksdagen beslöt i december.

Förslaget skulle innebära att arbetsgivaravgifterna sänks ytterligare för personer under 23 år till 10,21 procent. Personer som fyllt 25 år skulle inte längre få minskade arbetsgivaravgifter, medan de mellan 23 och 25 år skulle få samma nedsättning som i dag.

Men sänkningen blir inte långvarig. Efter Decemberöverenskommelsen väntas regeringen få igenom sin vårändringsbudget för 2015. Därmed väntas arbetsgivaravgifterna för unga höjas igen senast första augusti.

Nu hoppas Magdalena Andersson att Alliansen går med på att inte införa sänkningen alls. Riksdagen kan nämligen välja att behandla propositionen först efter att den behandlar vårändringsbudgeten eller välja ett senare ikraftträdandedatum.

– Förhoppningen är att de borgerliga partierna också kommer att agera på ett sånt sätt att man inte gör det onödigt krångligt för företagarna i Sverige, säger Magdalena Andersson till Sveriges Radio.

Men Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson slår tillbaka:
– Det kan ju inte vara vårt ansvar att regeringen vill ändra en politik som riksdagen beslutat. Vill regeringen undvika jojo kan de låta bli att höja skatten, säger han till Sveriges Radio.