<![CDATA[En webbplats för den som söker boende för rörelsehindrade.]]>

Sonens sjukdom gav idén till ”Airbnb” för rörelsehindrade

Ebba Arnborg

Publicerades: 29 mars, 2017

När Sebastien skulle resa med sin son som lider av en muskelsjukdom krävdes det timmar av googling och många telefonsamtal för att hitta boende. Därför utvecklade han bokningssajten ”Handiscover”, som samlar semesterboenden anpassade för personer med begränsad rörlighet.

Idag är det fantastiskt lätt att leta upp det perfekta boendet på andra sidan jorden, oavsett om det är ett hotellrum eller en privatperson som hyr ut sitt hem – men, inte för alla.

– Min son har en muskelsjukdom och sitter delvis i rullstol, när vi har varit ute och rest i världen så upptäckte vi hur svårt det var att hitta boende som passade honom och oss som familj. Många i vår situation är rädda för att åka iväg, berättar Sebastien Archambeaud.

För Sebastiens familj fanns inga tankar på att undvika att resa, men det krävde mycket planerande och

Sebastien Archambeaud grundare till Handiscover.

Sebastien Archambeaud grundare till Handiscover.

förberedelser – och oro.

– Jag fick mejla fram och tillbaka till värden, be om extra bilder, ändå inte vara hundra på att det skulle funka och sen ofta få en obehaglig överraskning när vi kom fram.

Enligt honom är problemet egentligen inte brist på boenden, utan att ingen hemsida samlar dem på ett ställe globalt.

– Traditionella bokningssajter som Airbnb och Booking.com förstår sig inte riktigt på våra behov. De har bara en lite symbol där värden bedömer själv om de är handikappanpassade. Men de kan ingenting om tillgänglighet så ofta blir det felaktigt och otillräckligt. Kanske innebär det bara att man kan komma in med en rullstol men det säger ingenting om hur badrummet är.

Så Sebastien, som har en bakgrund inom tech-branschen, fick idén att själv fylla luckan på marknaden och starta Handiscover: den första globala plattformen med hög nivå av information för resenärer med begränsad rörlighet, såväl funktionsnedsatta som sjuka och äldre. Affärsmodellen är en provision från värd och gäst.

– Det var länkat till explosionen för Airbnb. På samma gång som jag var fascinerad av deras framväxt var jag frustrerad över att vårt community inte hade möjlighet att rida på den vågen på samma sätt som andra.

Handiscover har fått ett väldigt positivt mottagande, berättar Sebastien:

– Det var inte så förvånande, alla har väntat på något liknande länge. Vi har fått väldigt mycket pr och hjälp från alla möjliga håll, som handikapp- och pensionärsorganisationer och föreningar.

Nu har de över 4 000 boenden i 37 länder  och Handiscover är nu världens största bokningstjänst för personer med begränsad rörlighet. Detta tack vare att man har inlett ett samarbete med Rentals United. Målet är 50 000 boenden i slutet av nästa år, och de har just passerat 1 000 bokade nätter.

– Det är kul när man börjar se de första besökarna, och en väldig kick att få de första beställningarna.

Det svåraste menar Sebastien är finansiering.

– Att få ihop pengar är jobbigast. Visst, IT-sidan är komplex, men det kan man lösa. Vi har tagit in finansiering i olika omgångar. Det går alltid men det tar väldigt mycket mer tid än man tror och hoppas.

Hittills har han tagit in fem miljoner kronor i riskkapital. Bland annat från PR-kvinnan Dominika Peczynski och affärsängeln Tord Wingren. En grundförutsättning för att lyckas få riskkapitalister intresserade menar Sebastien är att man själv brinner för produkten och att man väntar så länge som möjligt så att man har så mycket som möjligt att visa.

– Det gäller att ha en proffsig pitch, som visar att man har koll på hur stor marknaden är, vem konsumenten är och hur man når dem, vad det kommer att kosta, och att man har en finansiell plan.

Här är hans två bästa entreprenörsråd:

  1. Gör något du brinner för annars orkar du inte. Det är en berg-och-dalbana, det går upp och ner varje dag.
  2.  Nätverka, omgärda dig med duktigt folk inom så många områden som möjligt. Det gör det lättare att rekrytera, hitta investerare, och få PR, inspiration och stöd – samt hitta duktigt folk att ta med i styrelsen eller advisory board. Det finns massor av olika typer av meet-ups och entreprenörsnätverk så försök att använda dem. Eller skapa ett själv och få med andra med samma intresse för att utbyta idéer och erfarenheter.