<![CDATA[]]>

Sverige topp tre i världen på att hjälpa miljöföretagare

Gustaf Brickman

Publicerades: 27 februari, 2012

Sverige är trea i världen på att främja miljöinnovationer. Men vi är inte lika bra på att skapa större företag av alla innovationer. Det visar en ny ranking från WWF Världsnaturfonden och Cleantech Group.

Topplistan är till stor del en skandinavisk uppgörelse. Bäst i världen är Danmark, följt av Israel, Sverige, Finland och USA. Norge hamnar på elfte plats. – Att främja nyföretagande och tillväxtföretag med miljöinnovationer kommer att bli allt viktigare för ländernas konkurrenskraft på den internationella arenan, säger Stefan Henningson, klimatexpert på WWF.Rankingen visar att Sverige har ett gott innovationsklimat, en stark offentlig satsning på forskning och utveckling samt relativt sett många nya och små clean tech-företag. Omsättningen i dessa bolag är dock mindre än genomsnittet, och just problemet att skapa större företag av innovationerna tas upp i rapporten.

– Att skala upp miljöteknik är Sverige akilleshäl. Inför regeringens forsknings- och innovationsproposition krävs satsningar på att få ut innovationer på marknaden som kan växa och lösa miljöproblem, säger Stefan Henningsson.

Bäst i världen på att göra just det är Kina – sedan 2009 har hälften av världens samtliga börsintroduktioner när det gäller miljöteknik skett i Kina.