<![CDATA[]]>

Renata Chlumska: ”Ta små steg så klarar du uppförsbackarna”

Ebba Arnborg

Publicerades: 26 maj, 2015

Äventyrerskan Renata Chlumska var första svenska kvinna att bestiga världens högsta berg. Hon vet hur man når drömmar. På Driva Eget-dagen idag gav hon sina råd för att nå framgång i företaget. Läs dem här.

EV99TOPPENRCDet var under en resa till Nepal som drömmen att själv ta sig upp för världens högsta berg väcktes hos Renata Chlumska. Efter fyra år av förberedelser kämpade hon sig 1999 upp för branta isväggar och stod slutligen på toppen av Mount Everest som första svenska kvinna. Men hennes äventyr slutade inte där. Läs mer om dem och hennes företag här: ”Att driva företag är som att bestiga Mount Everest”

I dag föreläste hon på Driva Eget-dagen och här är några av råden:

Ha roligt längs vägen
Brinn för det du gör. Känn glädje, lust, engagemang och att din idé kommer förbättra, utveckla och förändra.
– Ha med dig hjärtat. Då kan du orka attackera uppförsbackarna med en helt annan styrka. För vad vi än gör så kommer det uppförsbackar. Är det något jag är en hejar på så är det att gå i uppförsbackar. Det är hela min affärsidé.

Det finns inga supermänniskor
Innan Renata besteg Mount Everest trodde hon att det främst handlade om fysisk styrka. Men hon insåg att hon hade fel.
– Det handlar inte om hur starka benmuskler vi har. Det är inte det som bestämmer hur långt vi ska komma, eller hur högt vi ska nå. Det är huvudet och hjärtat som är viktigast. Att vi vågar tro på oss själva. Sätter upp drömmarna och tror att de kan förverkligas. Fast det är klart, mår kroppen bra kommer knoppen funka desto bättre.

Toppen är bara halvvägs
När du har nått toppen på Mount Everest måste du ner igen. Då är det snopet om man har förbrukat alla sina krafter och bara kommit halvvägs. Firar man för tidigt och slappnar av är det lätt att börja begå misstag.
– Samma sak gäller i mitt företag. Min expedition tar inte slut bara för att jag har kommit hem till Sverige då börjar efterarbetet. Expeditionerna kostar stora summor och det är först när jag kommer hem jag kan börja kapitalisera. Det får det inte falla på. Jag måste ta mig hela vägen i mål även där.

Träna, öva, repetera
Se avgrunden framför dig. Gör en mental kartbild över de olika hinder som finns och se dig själv ta dig förbi dem. Även det som är skrämmande och nervöst kan man klara av om man har tränat på det i en trygg och säker miljö. Det behöver inte handla om djupa avgrunder på Mount Everest. Det kan vara att mingla, ringa säljsamtal eller förhandla om pris. Öva med spegelbilden eller en kompis.
– Man blir inte världsmästare direkt. Det tar tid, övning och repetition. Det är enda sättet man kommer någonstans.

Ta ett steg i taget
– Det enda jag tänkte på sista biten upp på Mount Everest var att sätta den ena foten framför den andra. I tolv timmar tog jag ett steg i taget. För jag visste att hur litet steg det än är så är det ett steg närmare målet.

Dyk in i det jobbiga
Det som är jobbigt dag ett blir sällan bättre dag tre för att man har struntat i det. För då bygger det på och man har plötsligt oöverstigligt mycket att göra. Det är bättre att dyka in i det jobbiga, och kanske till och med ta i lite extra.
– Att ligga steget före ger energi, att ligga steget efter suger energi.

Sluta aldrig ta dig framåt
– Det är klart man börjar tvivla ibland och ifrågasätta sin affärsidé. Både andra och jag själv har ifrågasatt mig. Men man får hitta sätt att ta sig framåt. Ju brantare uppförsbacke desto kortare steg får man ta. Det tar längre tid, men det går. Så får man försöka strunta i vad andra tycker och tänker. Det är klart man får ta till sig av råd, kunskap och konstruktiva synpunkter. Men man får följa sitt hjärta och tar man tillräckligt många steg kommer man till slut i mål.

Sikta mot månen
Nästa expedition för Renata Chlumska blir en resa ut i rymden. Hon vill bestiga månens högsta berg. Och hon avslutar med att slå fast:
– Siktar du mot månen så når du stjärnorna.