Korttidspermittering till 80 %

Utökat coronastöd – korttidspermittering till 80 %

Gustaf Oscarson

Publicerades: 13 januari, 2021
Foto av: AdobeStock

Nu får svenska företag möjlighet att öka korttidspermittering till 80 %. Här är de nya reglerna som presenterades av regeringen.

När den nya pandemilagen – som gör att köpcentrum och butiker kan vingas stänga vid risk för smittspridning – klubbades kom stark kritik från näringslivet.

Regeringen utökar nu stödet för korttidspermittering till 80 %. Företag som hamnar i ekonomiska svårigheter kan alltså minska arbetstiden med upp till 80 %.

– Det här är ett viktigt steg för att de ekonomiska skadeverkningarna av pandemin kan hanteras, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) enligt DN.

Så fungerar korttidspermittering till 80 %

Det nya beslutet innebär att företag kan minska arbetstiden med upp till 80 procent istället för max 60 procent som varit fallet hittills. Den anställda i ditt företag behåller 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som företagets lönekostnad minskar med 72 procent. Staten står för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen.

Läs också: 10 verktyg som hjälper ditt företag att klara coronakrisen

När gäller korttidspermittering till 80 %

Beslutet gäller under perioden januari–mars 2021.

– Det är då som vi bedömer att det kommer att vara som störst tryck eftersom vi måste ha hårda restriktioner för att minska smittspridningen, säger Per Bolund enligt DN.

Ordinarie korttidspermittering till sista juni 2021

Att korttidspermittering ska gälla även 2021 är ingen nyhet. Sedan innan finns beslut om att möjligheten till korttidspermittering ska gälla fram till den sista juni 2021. Då gäller dock ersättning med som mest 60 procent av arbetstiden.

Läs mer: Så här fungerar korttidspermittering

Vad menas med korttidspermittering?

Med korttidsarbete eller korttidspermittering menas ett arbete där arbetstiden är kortare än den ordinarie arbetstiden, där delvis arbetsbefrielse införs med stöd i ett kollektivavtal (eller i de fall där kollektivavtal saknas – med stöd av avtal med minst 70 % av de berörda medarbetarna) under en begränsad period. Lönen är under denna period något lägre än den ordinarie lönen. Under coronapandemin har staten stött för en stor del av lönen.