Annika Malmberg Relationstips för företagare

Annika R Malmbergs bästa relationstips för företagare – så får du förhållandet att hålla

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 12 januari, 2022
Publicerades: 7 januari, 2022

Hur får jag mina relationer att fungera samtidigt som jag fokuserar på företaget? Vi bad superföreläsaren Annika R Malmberg att ge sina viktigaste relationstips för företagare – och här får du hennes sju viktigaste steg.

När något skaver så påverkar det oss på alla plan. Det är svårt att göra bra ifrån sig om man är ledsen, frustrerad eller bara känner att livet går på tomgång. En grå tillvaro gör oss helt enkelt till sämre individer.

Din relation ska ge kraft – inte ta energi

En relation ska ge oss kraft att orka med livets alla utmaningar. Alla vill väl ha en partner som stöttar när det är tufft, någon som delar ens glädje och någon man längtar efter att få göra saker med. Men frågan är om du själv är den partnern? Många gånger när något inte fungerar 100 % i en relation är vi snabba att lägga det ansvaret på den vi lever med. Det är ofta någon annans fel att det inte fungerar. Hur vore det om vi istället stannade upp en stund och frågade oss om vi själva verkligen gör det vi kan för att våra relationer ska kunna växa sig starka och blomstra? 

I Annikas nya bok Relationskompassen – 10 knep för att inte tappa bort varandra har hon samlat mängder med relationstips och övningar som ska göra ditt liv lite bättre. Ingenting kommer gratis här i livet – men det som behövs för att få en relation att fungera är ofta mycket enklare än man tror.  

Det fina är att när man satsar helhjärtat på sin relation så får man värdefulla kunskaper och insikter inte bara om sig själv utan även om människors olikheter, man blir bättre på att tala klarspråk, nå fram till varandra, läsa konflikter, göra nödvändiga avstämningar och ge varandra feedback. Värdefulla erfarenheter som inte bara stärker relationen hemma utan också som man i sin roll som företagare kan ha stor glädje av i kontakten med kunder, kollegor och samarbetspartners.

Är du relationsduglig eller relationsoduglig?

Ett av Annikas relationstips är att vara relationsduglig. Vad det innebär kan naturligtvis diskuteras men det finns egenskaper som ingen kommer att trivas med i längden varken som partner eller kund/kollega. Saker som gör oss relationsodugliga. Det kan till exempel vara:

  • En oförmåga att förstå egna och andras känslor
  • Att vara ointresserad av att ta in andras åsikter och tankar
  • En ovilja att ta ansvar
  • Att tycka det är jobbigt att visa intresse och uppmärksamhet för andra än sig själv
  • Att anse att förakt är ett lämpligt sätt att visa sitt missnöje

Omvänt så är relationsdugliga människor personer som har:

  • En god förmåga att kommunicera, hantera konflikter, uttrycka kärlek och värme
  • En vilja att både dela med sig av egna upplevelser och erfarenheter och visa lika mycket intresse för det andra vill berätta

Tips! Lyssna på Annikas bästa tips om att bygga team i podden Business Hacks här.

Vill du lära dig att bli relationsduglig – gör så här!

Och då kommer vi osökt in på det som kan vara det allra viktigaste rådet för att bygga en varaktig stark och lycklig relation – nämligen inställningen ”Att alltid vilja lära mer”. Att det finns en nyfikenhet hos båda inför vad mer som jag kan lära om mig själv, om min partner och hur vår relation kan utvecklas. Saknas nyfikenhet, finns det ingen vilja att förändra och utveckla finns dessvärre ingen dynamik alls. Och en statisk relation rår ingen relationskompass i världen på. Om man står still vad kan då en kompass göra för skillnad? 

Men det omvända är kraftfullt. Om jag bara ger mig sjutton på att den här relationen ska överleva, den här stiltjen eller den här krisen ska vi ta oss ur, så har vi en chans.

Relationstips! Aktiesparande och relationer fungerar nästan på samma sätt

Det finns en del likheter mellan aktiesparande och parrelationer. Man sätter in ett kapital i förhoppningen att det ska växa, men med vetskapen om att det är en delvis osäker och volatil investering. Sedan går kontot mycket riktigt upp och ner, men det gäller att inte sälja av allt när det krisar utan fortsätta göra de månatliga insättningarna, sitta still i båten och vänta på nästa uppgång.

Det finns till och med de som säger att när kursen är som lägst då ska man pumpa in den största insatsen. Ju mer du satsar nu, desto mer kan du räkna hem senare. För uppgången kommer nästan alltid, om inte företaget du satsat på är konkursmässigt vill säga.

Men låt oss nu hoppas att du och din partner båda har de kvalifikationer som krävs för att kunna ge er båda utdelning i form av en lång och hållbar relation. Underskatta aldrig kraften i att titta varandra i ögonen och säga:

Jag tror på oss. Jag vill att vi ska klara av det här. Jag är beredd att göra jobbet!

Det är att vara modig. Det är att vara nyfiken och levande. Det är att vara uthållig och allt annat än konkursmässig. Det är helt enkelt att vara relationsduglig. 

Annika Malmberg relationstips
Annika Malmberg är en av Sveriges främsta föreläsare och expert på relationstips

Så blir du relationsduglig – testa den här övningen

I boken Relationskompassen har Annika samlat 10 av sina allra bästa relationstips för hur man får en relation att blomstra. Ett av dessa knap är en övning som hon ofta använt ute på arbetsplatser när man ska få ett team att fungera ännu bättre och det har visat sig vara en ypperligt bra övning att göra även hemma.

Särskilt för alla som egentligen inte tycker om relationsövningar och böcker på samma tema. Den här övningen är konkret och enkel att genomföra och resultatet blir ofta en rejäl ögonöppnare. Så varför inte kickstarta 2022 med en ruskigt effektiv övning.

Ta fram din partners bruksanvisning

Många gånger går vi runt och undrar vad vår partner vill ha av oss. Frågorna snurrar i huvudet: Vad kan jag göra för att den jag lever med ska bli glad, må bra och tycka att jag verkligen förstår honom eller henne. Många leker gissningsleken och med varierad framgång testar sig fram till vad som kan fungera. Annikas råd är att genast sluta med det. Tänk om du istället visste vad den du lever med verkligen vill ha av dig? Det vill säga, tänk om du hade tillgång till din partners bruksanvisning.

ÖVNING: Så tar du fram din bruksanvisning

Sätt dig till rätta och besvara följande frågor, skriv ned dina svar. Kom ihåg att ladda din bruksanvisning med så många konkreta exempel som möjligt. Ju bättre du är på att ge ett exempel på vad du menar, gärna med en hänvisning till något som har hänt ganska nyligen, desto lättare är det för din partner att förstå vad det är du behöver och hur du fungerar.

  1. Den här första frågan kan kräva att du har koll på vem du är kopplat till dina temperament och din personlighet. Vilka är dina starkaste personlighetsdrag? Extrovert? Introvert? Uppgiftsinriktad eller Människoinriktad? Beskriv dig själv så objektivt som du bara kan. Har du någon gång gjort någon form av självskattningsverktyg så kan det så klart underlätta. 
  2. Vad uppskattar du mest med den relation du har idag? Tänk dig att du ska beskriva mycket av det som verkligen fungerar i er relation och som du är så glad över att det finns och det ni ofta gör för varandra. Till exempel: Att vi har en lättsam ton, ofta skrattar och är glada. Att vi är effektiva och håller oss till det vi bestämt. Att vi arbetar snabbt när vi gör något. Att vi kan vara spontana. Att vi är så bra på att dela ansvaret för allt som ska göras hemma. Att vi stöttar och hjälper varandra när någon har det tufft.
  3. Vad uppskattar du mindre i er relation, till exempel: Att vi inte gör tillräckligt mycket tillsammans? Att vi inte längre har något gemensamt mål/projekt som förenar oss? Att vi bråkar lite för ofta? Att vi har för få gemensamma måltider? Att någon av oss reser för mycket? Att vi ibland gör saker som båda inte uppskattar lika mycket?
  4. Vad behöver jag i en relation? Till exempel: Att du frågar hur jag mår? Att du delar dina tankar och bekymmer med mig? Att du ber om min hjälp ibland så jag känner att jag behövs? Att jag får uppmärksamhet när jag ansträngt mig?
  5. Vad behöver jag inte? Till exempel: Att du frågar hur jag mår, för då blir jag bara irriterad. Beröm eller ”klappar på axeln”. Peppande kommentarer eller förslag och tips och råd på vad jag ska göra när jag kör fast. Jag behöver inte pepp.
  6. Dela dina svar med din partner. Lyssna på varandra.
  7. Ansträng er sedan för att båda ska kunna ”bjuda till” så att ni oftare kan mötas på halva vägen. 

Om Annika R Malmberg + böcker med fler relationstips

Annika R Malmberg är Sveriges kanske mest färgstarka föreläsare. Grundare och VD för Hamilton Group och grundare till talarförmedlingen Talarnas AB, uppskattad talare, artist och författare till fyra böcker. Bland annat Make it work – en guide till fungerande relationer, Tändvätska – i livet, karriären och för din alldeles egen skull och Ta skit! Och gör det till guld. Nu aktuell med sin allra senaste bok som precis har släppts: Relationskompassen – 10 knep att inte tappa bort varandra

Annika har över 30 års erfarenhet av möten med människor och är idag specialiserad på att hjälpa människor att få ännu bättre relationer och hur man i tider av motgång ändå kan hitta sin kraft och energi. Många av hennes föreläsningar handlar om hur vi ska få samarbetet och kommunikationen att fungera. Trots våra olikheter, svagheter och mänskliga tillkortakommanden. Men också hur vi ska bli bättre på att nyttja varandras styrkor och glädjas åt vad vi kan åstadkomma tillsammans. Annika är aktuell med föreställningen Relationsshowen (som bjuder på fantastiska relationstips) och har ofta synts i rutan som favoritexpert hos Filip och Fredrik i Breaking News. 

Annika rankas av tidningen Resumé som en av Sveriges Superkommunikatörer och är den första kvinnan, och en av endast tre personer i Sverige, som fått utmärkelsen Diamond Speaker. Hon är också en av de utvalda experterna i Wisory – videorådgivning för chefer och en av de populära mentorerna i Framgångsakademin. 

På fritiden tränar hon med sin man och kollega Johan i multisport en uthållighetssport som bygger på lagarbete. Hon coachar även andra multisportlag i samarbete och att vara bäst när det gäller.