Så lyckas du som gigare – här är våra 5 absolut bästa tips

Josefin Wallin

Uppdaterades: 8 mars, 2022
Publicerades: 15 mars, 2022
Foto av: Adobe Stock

Gigare, frilans eller konsult? Kärt barn har många namn. Här ger vi dig våra 5 allra bästa tips om hur du lyckas som gigare.

Vad är en ”gigare”?

En gigare är du som jobbar som konsult, frilans eller på något annat flexibelt sätt. Ordet kommer från musiken där man ofta kliver in på ett ”gig”, det vill säga ett tidsbegränsat uppdrag. Du jobbar ofta just mer flexibelt och projektbaserat. Många företagare säljer sig själv på det här sättet och upplever att det är en frihetskänsla att styra sina egna projekt och uppdrag. Det är också ett arbetssätt som blir allt vanligare – en rörligare arbetsmarknad helt enkelt.

5 tips för att lyckas som gigare

1. Bli duktig på att vara flexibel

Att vara anpassningsbar är en oerhörd fördel när man jobbar på det här sättet. Du ska snabbt bilda dig en uppfattning av både ditt uppdrag och uppdragsgivaren. På kort tid ska du ofta lära dig någonting nytt och anpassa dig till det uppdrag du fått. Det är heller inte ovanligt att känna sig ensam i sin roll som ”gigare”. Det är ytterligare en anledning till att värna om din anpassningsförmåga. Att vara duktig att finna dig tillrätta i nya miljöer – och hos nya människor. Att lyckas som gigare blir betydligt enklare om du också är duktig på att vara flexibel.

2. Våga sälja dina tjänster

Som gigare behöver du ta stafettpinnen när det kommer till att hitta just ”gig” och uppdrag. Du behöver sälja dig och dina tjänster. Som tur är så behöver du inte ringa hundratals kalla samtal – eller basunera ut det du erbjuder. Det du däremot behöver är att hitta kundens problem för ett leverera lösningen.

3. Bygg ditt personliga varumärke

Använd dina sociala kanaler till att bygga ditt personliga varumärke där du tar expertrollen inom din nisch. Här kan du med fördel också bygga, underhålla och skapa affärsrelationer som i förlängningen kan bli en ny uppdragsgivare. Se till att du har tydliga kontaktuppgifter, är aktiv, relevant och professionell.

Läs gärna mer om ”social selling” och om hur du säljer med via Linkedin: Sälj mer via Linkedin – så här gör du och 5 grymma tips från experten

4.Ta ansvar över din ekonomi

Att vara gigare är också att vara egen företagare. Här är det viktigt att du ser till att du kommer upp i en skälig lönenivå. Detta ligger till grund för din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Denna SGI är viktig om du skulle bli sjuk eller skaffar barn och vill vara föräldraledig. Dessutom behöver du se till att du sätter av tillräckligt med pengar för din egen pension. Att även ha koll på både moms och skatt är förstås också väldigt viktigt.

5.Ta betalt (såklart!)

Att ta betalt och tjäna pengar är den mest grundläggande delen av processen när du vill lyckas som gigare. Ändå är det någonting många kämpar med. Värdesätt din tid, erfarenhet och det värde du tillför till din kund. Det finns flera olika sätt att ta betalt. Fast pris eller löpande timpeng? Ta betalt för värdet eller snegla på konkurrenternas timpriser? Det viktigaste är att du vågar tro på dig själv och värdesätta din tid. Om inte du gör det så kommer heller inte kunden.

Vill du ha tips om hur du ska tänka på när du tar betalt? Starta Eget-podden: Lär dig ta betalt på bäst sätt