ChromeOs och Chromebook – Ett alternativ för småföretagare?

1 augusti, 2019

Att framtiden ligger i den digitala eran är svårt att komma undan. Det är uppenbarligen något som vi alla kommer att vara tvungna att handskas med oavsett om det är i arbetslivet eller hemma i soffan.

För företag i alla olika storlekar är det ett måste och det finns de som redan har insett detta för många år sedan och många som fortfarande försöker göra övergången till det digitala. Oavsett vilket är det något som kräver både en investering rent ekonomiskt och inom kunskap när det gäller IT.

En av de lösningar som finns på marknaden som försöker göra det hela lite enklare och säkrare är Chrome från Google. Detta är en lösning som anpassar sig för alla storlekar på företag men för egenföretagare och mindre företag är det perfekt och kan dessutom skalas upp och ned beroende på vilka krav som ställs vid en viss tidpunkt.

Det är många gånger svårt att ta det steget och se fördelarna med ett system som arbetar nästan helt uteslutande i molnet och allt som detta innebär.

ChromeOS i sig är inte Windows eller MacOS vilket innebär att det finns många saker som en användare behöver vänja sig vid men kan det vara att fördelarna överväger nackdelarna?

Låna pengar till en investering i IT

Den mest uppenbara är onekligen den ekonomiska. Det finns självklart alltid en investering att göra oavsett vilket system som ett företag väljer att använda sig av.

Dock kan just ChromeOS och Chromebook löna sig långsiktigt och till och med spara pengar åt företaget. Det kan tänkas vara lite motsägelsefullt men det är viktigt att se hur anpassningsbart ett sådant system verkligen är.

Det finns ett antal olika partners som t.ex. HP som erbjuder ett utbud av bärbara datorer, dockningsstationer med mera för att leverera en komplett lösning för de olika kraven som ditt företag har.

När det gäller den ekonomiska investeringen i sig är detta ett perfekt projekt att låna pengar till. Du bör se över de olika alternativen som finns på marknaden för att skaffa de bästa villkoren för ditt företag. Jämför lån och räntor innan du lånar pengar så att ditt bolag inte betalar onödigt dyra räntekostnader.

Tanken är att du och ditt företag ska kunna slösa mindre tid på att ta hand om IT-lösningar och allt som detta innebär och på detta sätt kunna fokusera på det som verkligen genererar intäkter till företaget.

Detta är en direkt konsekvens som genererar pengar. De lite mer indirekta följderna som många inte tänker på är den tid som de olika avdelningarna i ett företag slösar som är helt onödiga. Detta gäller t.ex. för ett företag som arbetar med säsongsarbetare eller generellt har en stor personalomsättning.

När det finns en konstant ström med nya arbetare som behöver läras upp och integreras i företaget kan en Chromebook vara den perfekta lösningen. IT-avdelningen behöver inte slösa tid med att radera och installera om varje enhet varje gång som en ny anställd ska använda enheten.

Det finns dessutom stora möjligheter till att dela enheter då varje inloggning gör enheten helt personlig med tillgång endast till de filer och appar som varje anställd har valt för sitt konto. Din HR-avdelning kommer att kunna fokusera sin tid på viktigare saker i din organisation.

Nackdelar med att byta OS

Det kan många gånger vara svårt för många som länge har jobbat med ett system att byta till något nytt. Många av de invändningar som finns är tillgången till de program som de är vana vid.

Och det är precis en av de trösklarna som systemet i sig har. Det finns många olika appar som ersätter alla tänkbara program som finns på en vanlig PC eller Mac men det finns en viss tröskel att ta sig över.

Dock finns det en sömlös integrering med Gmail och andra program som enkelt kan kompensera detta. En annan nackdel som vissa påpekar är att de enheter som finns på marknaden inte ser professionella ut.

Detta är tyvärr verkligheten just nu men med intåget av fler produkter kommer detta med säkerhet att förändras i framtiden då fler företag antar utmaningen med ett system såsom ChromeOS.
Foto av: Getty Images
Almis nya brygglån till små företag – så här fungerar det
Fredrika tipsar – så hittar du rätt finansiär till ditt företag
Foto av: Adobe Stock
Här finns EU-bidrag att söka – NU