Nya digitala förutsättningar för egenföretagare kräver anpassningar

12 februari, 2019

Under det senaste decenniet har diskussioner kring framtidens arbetsplatser och arbetsuppgifter hamnat allt mer i fokus.

Företag befinner sig i en tekniskt omvälvande tid där många traditionella typer av arbeten och arbetsuppgifter nu kan utföras med hjälp av ny teknik som robotar och datorer. Samtidigt son big data och algoritmer skapar andra typer av arbetsuppgifter.

Driver man eget så behöver man hålla sig uppdaterad om vad dessa nya marknadsförutsättningar innebär. Dels för att kunna göra nya satsningar, men också för att kunna anpassa sin ekonomiska satsning utefter de behov och den efterfrågan som finns ute på marknaden.

Nya möjligheter för företagare

Att driva eget innebär en hel del ansvar. Bortsett från att företaget i sig ska hållas i rullning med bokföring, bokslut, löner och intäkter, så behövs planering och framförhållning inför diverse satsningar som kan leda företaget framåt.
En sådan ekonomisk satsning kan till exempel röra sig om innovation och entreprenörskap, som visat sig driva en enorm tillväxt i näringslivet. Den här tillväxten baserar sig i det faktum att entreprenörer skapar företag och nya företag skapar jobb.
Entrepreneurism ses således som en väg till en uppåtgående rörlighet – ett sätt för genomsnittliga människor och företag att bygga framgång, tack vare sina innovativa idéer som stärker konkurrensen på marknaden och ökar produktiviteten.

Från tjänst till produkt

Tjänsteföretag har länge varit en lönsam bransch att starta och driva företag i. Men i takt med den digitala utvecklingen, har man återgått till ett alltmer produktbaserat samhälle. Vilket innebär att man hellre köper färdigutvecklade lösningar, även om de baseras på de tjänster som idag erbjuds.
Det eftersom arbetskraft i form av tjänster är billigare att köpa in via globala plattformar, och även ger möjligheten att automatisera flertalet tjänster som efterfrågas i vissa branscher.
Att göra om en business till ett entreprenörsföretag innebär egentligen inga förändringar bolagsmässigt. Det rör sig snarare om ett nytt tankesätt och processen att sälja. Nedan följer en lista över några saker man bör tänka på när och om man satsar på entreprenörskapet.

Hitta en mentor att bolla dina idéer med

Fråga runt i ditt nätverk om någon vill agera mentor åt dig och din idé. Att ha en objektiv mentor som kan lotsa dig rätt i entreprenörsdjungeln är i många fall, guld värt.

Satsa till 100% men håll dig till planen

Det är viktigt att våga satsa och tro på sin idé för att man ska kunna nå framgång. Sätt dig ner och skriv ihop en tidsplan för hur ditt arbete ska genomföras och när din deadline är för projektet.

Håll dig uppdaterad

Under tiden som du utvecklar din idé kan liknande idéer från andra företag eller entreprenörer dyka upp. Håll dig till din ursprungliga idé, men håll koll på nya konkurrenter.

Våga ta steget även om det kostar pengar

Finns det redan en klar idé och en utvecklad tjänst, så är steget inte alltför stort att ta för att lansera produkten i form av en plattform, applikation eller liknande.
Däremot, kan arbetet med att vidareutveckla idéen vara en ekonomisk fråga som man antingen kan söka finansiering för, eller genom att låna pengar.

Ta in mer kapital

Som företagare kan man behöva ta in riskkapital för att växa. Det här är inte alltid det enklaste att få tillgång till. Då kan en annan möjlighet vara att ta ett företagslån. Då lånar man pengar genom sitt bolag.
Ha i åtanke att lån för ett aktiebolag som är en egen juridisk person fungerar annorlunda är ett lån för en enskild firma.

Låna privat till finansiering

Har man en idé eller lösning som man vill utveckla och inte kan få ett lån via bolaget så kan man låna privat för att komma igång med sitt projekt.
Tar man ett privatlån så kan det vara en extra god ide att jämföra långivare innan. Du kan hitta lån på Sverigekredit, en av de större jämförelsesajterna för lån på nätet. Där kan man jämföra vilka som har det bästa erbjudandet för dig och ditt estimerade lånebelopp.
Det här är ett bra alternativ om låntagaren i fråga har en stabil inkomst och säkert kan återbetala de lånade pengarna.

Sök projektbidrag

Genom att söka utlysta projektbidrag kan man få både mentorskap och ekonomiskt stöd under en viss period. Däremot har sådana utlysningar ofta ett färdigt ramverk och regler för hur projektet ska se ut. Det kan också vara rätt stor konkurrens om dessa bidrag.
Att driva företag i en tid där digital teknik utvecklas i en rasande fart kan både vara spännande och osäkert. Men framförallt innebär det en rad nya möjligheter som också ger dig nya förutsättningar och lösningar för att lyckas som entreprenör och företagare!
Foto av: Getty Images
Almis nya brygglån till små företag – så här fungerar det
Fredrika tipsar – så hittar du rätt finansiär till ditt företag
Foto av: Adobe Stock
Här finns EU-bidrag att söka – NU