<![CDATA[]]>

Alltfler företag jagas av Kronofogden

Camilla Björkman

Publicerades: 19 januari, 2010

Trots glädjerapporter för 2010 ser läget fortfarande dystert ut för många företagare. Antalet utslag i mål om betalningsförelägganden ökade med 40 % under förra året, jämfört med året innan.

I finanskrisens spår har många företag hamnat i en rejäl knipa. Nu visar nya siffror att antalet utslag i mål om betalningsförelägganden ökade under december med i snitt 28 procent i 18 av landets 21 län. I Stockholm var ökningen hela 60 procent.

– Vi har ännu inte sett botten på de ekonomiska problemen. De värsta månaderna förra året var september och oktober. Men även i december var det en kraftig ökning av antalet betalningsförelägganden, säger Harald Stjerna, informationsansvarig på kreditupplysningsföretaget Syna, till TT.
– Och det finns ingen ljusning i sikte.

Han menar att ett utslag i mål om betalningsföreläggande är en allvarlig betalningsanmärkning eftersom företaget fått många chanser att betala sin skuld. Om företaget inte betalar efter ett utslag i mål om betalningsföreläggande gör Kronofogden regelmässigt en utmätning.

– Vi har under hela året sett en stadig ökning, jämfört med 2008. Det handlar i snitt om en ökning med 40 procent, säger Harald Stjerna.

Antalet betalningsförelägganden ökade i samtliga län under 2009. Värst var det för Norrbottens län där ökningen 2009 slutade på 94 %. Den lägsta ökningen, 15 %, gäller företagen i Östergötland. I Västra Götaland ökade antalet betalningsförelägganden med 51 procent. I Skåne var ökningen 31 procent.