<![CDATA[Från vänster: Jimmy Nilsson och Gabriel Alenius, delägare på Background]]>

Så ska de växa – med sex timmars arbetsdag

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 9 september, 2015

Produktionsbyrån Background ska dubbla sin omsättning de kommande tre åren. Deras lösning? Sex timmars arbetsdag. Här berättar ägarna om sin plan.

När de anställda på produktionsbyrån Background kom tillbaka efter semestern möttes de av delägarnas Gabriel Alenius och Jimmy Nilssons nya idé. I nio månader framåt ska de gå ner till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön och samtidigt växa som företag. Ett beslut som inte är politiskt färgat utan något de gör för att utveckla företaget.

– Vi vill anställa fler men inte för att kompensera för kortare arbetstid, utan för att bli bättre. Vi kommer ha färre projekt igång samtidigt men fler engagerade i varje projekt och på så vis snabbare bli klara, säger Gabriel Alenius.

Gabriel och Jimmy såg att många privata ärenden behövde avklaras på arbetstid, som till exempel att gå till tandläkaren, hämta barn eller att klippa sig.

– Med sex timmars arbetsdag hinner vi även med de andra delarna i livet, säger Jimmy.

Nu har de kört en vecka och märker hur beteendet börjar förändras hos alla på byrån.

– Alla arbetar mer fokuserat. ”Vad händer i helgen”–snacket har till exempel försvunnit från arbetstid, vi stänger av tv:n och pratar på lunchen istället.

Det kan tyckas paradoxalt att ett konsultbolag, som tar betalt just för sin tid, är villigt att minska på arbetstiden. Nyckeln är att optimera arbetsflödet genom att reducera flaskhalsar och spilltid.

– Det finns forskning som tyder på att det är svårt att jobba effektivt i åtta timmar. Men om man bara har tre timmar innan lunch och tre timmar efter så motiverar det att fokusera och vara produktiv. Man behöver inte ta några längre fikapauser.

Det de socialt förlorar på arbetstid tar de igen på annat sätt.

– Första dagen vi slutar 15.30 blev alla lite chockade ”jaha, vad ska man göra nu?”. Vi får tid att ta den där fikan eller AW:n som vi annars inte hann med.

Just nu har Background haft hög belastning och vissa har varit tvungna att jobba över.

– Det känns trots allt bra att säga: Du behöver jobba över till fem, säger Gabriel.