<![CDATA[]]>

Grattis Ola, årets entreprenör!

Camilla Björkman

Publicerades: 4 februari, 2011

Ola Oskarsson med företaget Marin Mätteknik vann titeln Entrepreneur of the Year i Stockholms stadshus på torsdagskvällen. När hans namn ropades upp ställde sig över 700 gäster upp och jublade. 

Stämningen var redan hög på torsdagskvällen när Ernst & Youngs stora gala Entrepreneur of the Year ägde rum i Blå hallen i Stockholms stadshus. Men när juryn tillkännagav vinnaren, Ola Oskarsson, ställde sig över 700 gäster upp och jublade.

– Jag visste inte att jag var en entreprenör utan tyckte bara att alla tjatade om det där. Nu förstår jag att de hade rätt, sa den överrumplade vinnaren när han mottog pokalen.

Göteborgaren Ola Oskarsson driver företaget Marin Mätteknik som grundades 1988. Det specialiserar sig på mätningar och kartläggning av havet, som han bland annat säljer till industrier och försvaret. Idag har han 225 anställda och omsätter 306 miljoner kronor.

Han åtar sig också en del udda uppdrag: För tio år sedan gick han in i ett projekt som skulle hitta den svenska DC-3:a, som sköts ned i Östersjön i juni 1952. Efter tre års sökande hittades vraket.

– Nästan 90 procent av havet är inte uppmätt. Så det finns ett stort behov av våra tjänster, inte minst för att rädda Östersjön, sa Ola Oskarsson från scenen.

Själv har han satsat allt i företaget. Vid ett tillfälle hade han ”inte fler hus att inteckna”. Och när konferencier Jenny Östergren från TV4 frågade vad nyckeln till hans framgång var fick hon svaret:

– Man ska inte tveka bara för att andra inte förstår vad man håller på med. Varje gång vi har haft en svacka har vi gasat på och kommit ur den starkare.

Nu väntar världsfinalen World Entrepreneur Of The Year i Monte Carlo, där Ola Oskarsson får tävla mot några av världens främsta entreprenörer.

Juryns motivering, Entrepreneur of the Year 2011:
”Med ett brinnande intresse för havsmiljön har Ola Oskarsson upptäckt en ocean av möjligheter. Han har gjort en lång resa – från enmansföretag till framtidsföretag – i en spännande bransch. Genom att satsa allt och odla sin starka drivkraft är Ola Oskarsson urtypen för en sann entreprenör.”

Ola Oskarsson, Marin Mätteknik.

SEB:s kategoripris ”Bästa internationella tillväxt” gick till Peter Eckerström, Colmec Holding AB. Han säljer däcklösningar till transport- och bussföretag och har även en egen produktion av regummerade däck. Juryns motivering löd:

”Peter Eckerström har slagits mot stora multinationella företag och upplevt många tuffa år. Innovativt processtänkande, envishet och mottot ”kunden är chef” har hjälp Peter att erövra marknaderna i Sverige, Norge, Finland och Polen. Med siktet inställt på ytterligare expansion är det gasen i botten som gäller.”

Peter Eckerström, Colmec Holding.