<![CDATA[Förra årets vinnare Fabian Bengtsson. Foto: EY Entrepreneur Of The Year]]>

”Vi behöver hjälp med att dammsuga Sverige på framgångsrika kvinnliga entreprenörer”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 1 juni, 2016

Nu kan du vara med och påverka vem som blir de främsta entreprenörerna i Sverige. EY Entrepreneur Of The Year 2016 ska utses – och målet är att minst 30 procent av de som intervjuas inför årets utmärkelse är kvinnor.

Att nominera till EY Entrepreneur Of The Year får alla göra – och det går att göra till den 31 augusti 2016.

Entreprenörerna som nomineras ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år och med en omsättning på minst tio miljoner kronor, alternativt ha 10 anställda. 

2015 gick 153 entreprenörer från olika branscher i hela landet vidare från nomineringsprocessen till intervjufasen. Av dessa var 22 procent kvinnor och motsvarande siffra för 2014 var 15 procent. Årets mål är alltså 30 procent.

– Det är glädjande att vi varje år ser så många fantastiska entreprenörer i vår utmärkelse och att antalet kvinnor som deltar nu också ökar. Att fler kvinnor startar och driver företag är inte bara en fråga om jämställdhet och rättvisa, det stimulerar också tillväxt och utveckling i Sverige. Vi hoppas och tror att vår utmärkelse bidrar till att synliggöra och uppmärksamma förebilder som inspirerar fler att våga satsa på sin idé, säger Carlos Esterling, partner på EY och ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Vi är inte nöjda med antalet kvinnliga entreprenörer som deltar i vår utmärkelse och vårt mål för 2016 är att minst 30 procent är kvinnor. Men vi behöver hjälp med att dammsuga Sverige på framgångsrika kvinnliga entreprenörer och jag vill därför uppmana alla att nu nominera antingen sig själv eller andra som uppfyller utmärkelsens kriterier.

Läs mer: Här utser vi 2015:års David mot Goliat-vinnare

Under hösten utser oberoende jurygrupper regionala vinnare av de fyra priskategorierna runt om i Sverige. Dessa går vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus den 1 februari 2017.

Sverigevinnaren av huvudpriset representerar Sverige i världsfinalen i Monte Carlo där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör. I år är Fabian Bengtsson, ägare Netonnet Group, Sveriges finalist och tävlar senare i juni. Den 11 juni står en vinnare klar.

Tävlingskriterier:

 •  EY Entrepreneur Of The Year
  Entreprenörer som nomineras till utmärkelsen ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst tio miljoner kronor, alternativt ha tio anställda.
 • Årets kvinnliga stjärnskott – kategoripris
  Priset delas ut till en kvinna som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – entreprenören behöver bara har varit verksam i tre år.
 • Årets manliga stjärnskott – kategoripris
  Priset delas ut till en man som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – entreprenören behöver bara har varit verksam i tre år.
 • Bästa internationella tillväxt – kategoripris
  SEB delar i egenskap av huvudsponsor ut ett kategoripris till en entreprenör vars affärsidé nått betydande framgångar utomlands.

Nominera här: https://geoy.ey.com/