<![CDATA[Sebastian Siemiatkowski, Victor Jakobsson och Niklas Adalberth från Klarna AB i Stockholm utsågs till Sveriges främsta entreprenörer i Entrepreneur Of The Year. ]]>

Från totalsågade till Årets entreprenörer – här är framgångstipsen

Ebba Arnborg

Publicerades: 30 januari, 2015

För tio år sedan sågades deras idé vid fotknölarna. Igår utsågs Klarnas tre grundare till årets entreprenörer. Här är deras framgångstips.

Sebastian Siemiatkowski, Victor Jakobsson och Niklas Adalberth från Klarna i Stockholm utsågs igår (torsdag) till Sveriges främsta entreprenörer i entreprenörstävlingen Entrepreneur Of The Year.
– Det är jätteroligt, det känns overkligt, säger Niklas Adalberth.

De tre var fortfarande studenter på Handelshögskolan i Stockholm när de 2005 bestämde sig för att satsa på sin affärsidé – att göra det enklare för människor att handla över internet.
– Allt började med att man själv handlat på nätet och det var otroligt osäkert och komplext. Vi kände att det här måste man kunna göra bättre, säger Niklas Adalberth.

Idag är företaget störst i Norden på e-handelsbetalningar och ett av Europas snabbast växande företag alla kategorier. Men killarna nöjer sig inte.
– Nu har vi en USA-lansering vi tänker göra.

När de för tio år sedan var de med i Handelshögskolans årliga entreprenörstävling gick det dock inte lika bra. Juryn sa att betalning mot faktura var ute, att idén var ogenomförbar och naiv, att kortbetalningar var framtiden.
– Det var en draknästet show, och vi blev totalsågade. Det var ganska tufft att höra sådär i början, det satt allt från Marcus Wallenberg till Stefan Persson i juryn, berättar Niklas Adalberth.

Men när killarna gick av scenen med ett krossat självförtroende kom en person fram och sa: ”Lyssna inte på vad de säger, kör på. Ni springer snabbare än dem”.
– Att få de uppmuntrade orden gjorde en enorm skillnad för oss, vi vet inte vem det är så det är nästan att man vill skicka ut en efterlysning för att få tacka, säger Niklas.

Och igår fick de revansch. De tre Klarna-grundarna mottog priset årets svenska entreprenör av näringsminister Mikael Damberg och kommer att representera Sverige vid världsfinalen i Monte Carlo senare i vår.
– Man är helt inne i sin affär och sitt företagsbyggande timme efter timme dag efter dag och hinner knappt zooma ut. Att då bli uppmärksammade och inse att det man gör fungerar känns jättekul, säger Niklas.

Nyckeln till vinsten tror Niklas är en kombination av innovation, tillväxt och lönsamhet.
– Och kanske att vi också har lyckats bygga en stark företags kultur som inspirerar och attraherar duktiga individer, som har byggt bolaget i slutändan.

Så vad är då det bästa med att vara entreprenör?
– Möjligheten att kunna påverka. Du kan få en hel organisation att gå i den riktning som du själv tror på stenhårt. Det är helt magiskt.

Niklas tre tips till Sveriges småföretagare:

1. Gneta på. Det tar tid innan man ser att det lyfter.

2. Dra in kompletterande team. Ingen är bra på all, utan alla har sina svagheter – så ta hjälp. Är man dålig organisatör så ta in någon som har den färdigheten.

3. Missa inte detaljer. De är otroligt viktiga, tänk på Google som förenklade sin design till bara ett sökfält och blev ledande sökmotor.

Och Niklas tips till dig som ännu inte startat:
– Gör allt du kan för att göra klivet att starta så litet som möjligt. Börja jobba intensivt på kvällar och helger innan du säger upp dig. Berätta om den för andra och våga engagera människor och få tips, idéer och intryck så att du kan slipa på idén ännu mer. Registrera firman vid sidan av. Minska barriären och våga ta klivet.