<![CDATA[]]>

Gröna spritälskare, se hit!

Camilla Björkman

Publicerades: 12 augusti, 2010

Du som är sugen på en affärsmöjlighet kan satsa på ekologisk sprit, när nu Systembolaget letar producenter.
– Produktionen hinner inte ikapp efterfrågan, säger Magnus Lindblom på Systembolaget.

Småföretagare som vill ge sig in i spritbranschen bör satsa grönt. Nu växer efterfrågan på ekologiska spritsorter – och Systembolaget är på jakt efter nya producenter.

– Produktionen av ekologisk certifierad sprit hinner inte i kapp efterfrågan, säger Magnus Lindblom, spritinköpare på Systembolaget, till DI.

Idag finns 16 ekologiska spritsorter på Systembolaget där enbart en av dem är ekologiskt vodka. Den heter Pure Green Vodka och produceras av småföretagarna Martin Magnusson och Lars Renbjer. De satt på stranden i Brasilien med en drink i handen när idén kläcktes.

– Visionen är att om fyra år sälja en miljon vodkaflaskor per år. Det skulle ge en omsättning på runt 60 miljoner kronor, säger Lars Renbjer.

Visionen är inte omöjligt – efterfrågan på ekologisk sprit växer stadigt i Sverige. I maj i år såldes 93 000 liter ekosprit, vilket är 16 procent mer än samma period året innan.

Men, det är inte helt lätt att ta fram ekologisk sprit. Saker som är bra att komma ihåg om du vill ge dig in i branschen är att spriten tar längre tid att producera och kan i vissa fall bli mer kostsam att göra.