<![CDATA[]]>

Här görs pizzor du aldrig smakat förr

Camilla Björkman

Publicerades: 28 mars, 2011

När grabbgänget med Carl Gustaf ”CG” Forssbeck i spetsen, öppnade CGs Pizza i Danderyd gjorde de inte som alla andra i branschen. Hos dem kan en pizza vara en rulle och bakas på ett nytt effektivare sätt. Lär av deras framgångskoncept här.

I Driva Eget nr 1/2011 kan du läsa om grabbgänget bakom CGs Pizza i Danderyd. De är ett av flera exempel i vårt stora tema att tänka nytt.

– Vi är ingen vanlig pizzeria, slår Carl Gustaf ”CG” Forssbeck fast, en av grundarna och ansiktet utåt för pizzerian. Vi såg en produkt som kunde bli bättre, med fräschare ingredienser, trevligare lokal och framförallt godare smak. Mer kärlek till produkten helt enkelt.

Han startade CGs Pizza för fyra år sedan tillsammans med bästa vännen Gustaf och hans bror Erik. Senare har även ”köksgeneralen” Markus och Ronnie, som sköter deras pizzafabrik, klivit in i företaget. Det blev succé direkt, men efter några veckor slutade kunderna att komma.

– Vi kunde inte hantera trycket. Att baka några pizzor för hand var inga problem men vi klarade inte av att servera en fullsatt restaurang. Vi var för långsamma, säger CG.

Fick tänka nytt
Tillbaka till ritbordet fick de tänka om – och effektivisera. Lösningen blev en pizzaplattare från Italien (man lägger in en degklump och maskinen plattar en färdig cirkel på några sekunder). Senare köptes även en pizzaugn med stenplatta, som gräddar pizzan på 3 minuter och 20 sekunder – 40 sekunder snabbare än snittet.

Idag tillverkar de pizzorna vid två stationer: I pizzafabriken i lokalen bredvid skärs ingredienser och bakas degen och såserna. Här görs även deras egen pizzarulle (en ihoprullad pizza) som de säljer till Ica To Go. På station nummer två – restaurangen – görs sedan klassiker som Margarita och Capricciosa bredvid kreativa skapelser som CGs Caesar, Bacon bruschetta (tomatsås, ost, bacon, lök, ägg och CGs tomatsallad) och CGs chèvre (med bland annat rödbetor, purjolök, honung och valnötter). Dessutom har de olika storlekar på pizzorna och alternativet fullkornsdeg.

I oktober förra året öppnade CGs Pizza nummer två, på Enebyängen i Danderyd. Målet är 80 restauranger om tio år. Frågar man CG själv vad som lett till grabbarnas framgång kommer svaret blixtsnabb:

– Passion, allt handlar om passion. För oss är det showtime varje gång vi serverar en pizza.

Inspireras av CGs Pizza – och tänk nytt:

I

tidningen kan du läsa fler av grabbgängets kreativa idéer. Här är två av dem:

1. Kombinera två existerande koncept
CGs Pizza är en kombination av fastfoodrestaurang och en modern kaffeshop. På så sätt sticker de ut och lockar till sig både normala pizzakunder och de som aldrig brukar gå till en pizzeria.

2. Utveckla produkten
Ta din befintliga produkt och förfina – gång på gång. CGs värdeord är PPP – produkten, produkten, produkten. Med en smakgeneral och en smakpanel utvecklas både deras klassiska och kreativa pizzor ständigt.