Hur gör man när man både vill dela och inte. Foto: Getty Images

Hur delar jag vinsten med min hustru?

Redaktionen

Publicerades: 12 februari, 2018

Hur gör du om du vill ha aktiebolaget som enskild egendom med samtidigt vill dela på vinsten med hustrun? Driva Egets experter reder ut.

Våra experter svarar på frågor från våra läsare. Den här gången undrar signaturen Morgan hur han kan göra med vinsten i sitt aktiebolag.

”Jag har precis startat en egen konsultverksamhet i ett aktiebolag. Jag är nu nyfiken på om det finns någon bra konstruktion som gör att jag kan behålla min verksamhet som enskild egendom samtidigt som jag och min hustru kan spara vinsterna i ett bolag för framtida utdelning/investeringar?

Mitt syfte är att om vi en dag separerar så vill jag inte att bolaget som jag driver mitt dagliga arbete genom ska ingå i bodelningen samtidigt som jag vill att vi idag tillsammans ska kunna ha ett
gemensamt sparande av vinster utan att behöva betala onödigt mycket skatt.

Idag är jag ensam ägare till verksamheten men funderar på om vi kunde ha ett samägt dotterbolag eller liknande.”

/Morgan

Svar från experten

”Ni kan skriva ett äktenskapsförord där ni reglerar att ditt bolag ska vara enskild egendom. Båda måste vara överens och underteckna detta. Detta önskemål är dock svårt att kombinera med ditt andra önskemål om att vinster ska sparas i ett bolag med skattekonsekvenser först vid utdelning. En sådan konstruktion kan ordnas inom en koncern, men det förutsätter att ni båda är delägare i moderbolaget dit eventuella vinster överförts.

En möjlig framtida lösning är att du kvarstår som helägare i bolaget med äktenskapsförord tills vidare och när du vill låta din hustru ta del av vinstmedel, så kan du upphäva äktenskapsförordet, ge aktier i bolaget i gåva eller genomföra bodelning inom äktenskapet. Mitt råd är att ni konsulterar en jurist för att upprätta rätt handlingar.”

Expert: Maria Sommert, Senior adviser på EY

LÄS OCKSÅ: Här hittar du fler svar från våra experter