<![CDATA[]]>

Lånet fick dem att växa

Gustaf Brickman

Publicerades: 21 september, 2012

För tredje gången har Student Consulting blivit det snabbast växande företaget i Sverige enligt Ahrens Rapid Growths lista. Långsiktighet och modet att låna pengar är två viktiga framgångstips från vd:n Tobias Lindfors.

Student Consulting är specialiserade på bemanning, rekrytering och jobbmatchning av ung personal. Bolaget har 92 kontor i Sverige, Norge och Danmark och omsatte förra året 691 miljoner kronor. Knappast ett småföretag i dag, men så sent som 1999 omsatte företaget 900 000 kronor – Student Consulting har de senaste sex åren haft en genomsnittlig årlig tillväxt på över 90 procent.

– Att växa snabbt i 7 år, som krävs för att platsa på tillväxtlistan med de hårda kraven på uthållig tillväxt och lönsamhet med mera, är stort. Att bli Sveriges snabbast växande företag i tre år och stå på prispallen ytterligare två år har inget företag lyckats med under de 19 år som listan funnits, säger Thomas Ahrens från Ahrens Rapid Growth.

1999, med en omsättning på under miljonen, gick Student Consulting ut med en kaxig målsättning – ”om tio år ska vi omsätta 100 miljoner” – och bestämde sig för att expandera geografiskt.

– Nyckeln är att våga tänka långsiktigt. Vi har hela tiden haft tioårs-horisonten. Tre till fem år framåt kan man detaljplanera, men tioårs-visionen finns med hela tiden. Det gjorde den redan i slutet av 90-talet, berättar Tobias Lindfors, vd och delägare.

Men utan några tydliga strategiska beslut hade Student Consulting inte varit i närheten av vad det är i dag. Ett av dem var att våga låna. Med en omsättning på 32 miljoner kronor 2005 tog kompanjonerna det djärva greppet att plötsligt låna 10 miljoner kronor. Tobias började resa kors och tvärs i landet för att öppna nya kontor och vips hade Student Consulting på bara två år tiodubblat sin omsättning till 311 miljoner kronor 2007.

– Att vi vågade låna var en av nycklarna. När vi hade lagt grunden och skapat verktygen så rustade vi helt enkelt för att kunna omsätta ett par hundra miljoner”, berättar Tobias.