<![CDATA[]]>

Nu ökar konkurserna

Camilla Björkman

Publicerades: 7 oktober, 2010

Antal konkurser ökar nu. Det är ett negativt trendbrott från den senaste tidens statistik där antal konkurser minskat. "En alarmklocka", säger Företagarnas chefsekonom Lars Jagrén.

Företagskonkurserna ökade med 15 procent under september månad, jämfört med samma månad 2009. Det skiljer sig mycket från den senaste tidens positiva trend där konkurserna minskat, visar siffror från kreditupplysningsföretaget UC.

Under september i år gick 487 företag i konkurs – 64 fler än under september i fjol. Värst drabbade är tjänstesektorn och storstadsregionerna.

– Att antalet konkurser under september månad bryter trenden och i stället ökar är ett faktum, men det vore olyckligt att dra för stora växlar av siffrorna för en enda månad, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Ända sedan januari har glädjerapporter visat att konkurserna minskar. Bara under augusti minskade antalet konkurser med 11 procent, visar siffror från organisationen Tillväxtanalys.

Enligt Företagarnas chefsekonom Lars Jagrén ska man dock inte få panik över de negativa siffrorna.

– Mycket talar för att det vänder nedåt igen under kommande månader med tanke på att det har kommit stark konjunkturstatistik i övrigt, säger han till Dagens Industri.

Men, poängterar han, den nya statistiken är både en alarmklocka och en varningsflagga. Många företag tycker att det har blivit svårare att finansiera sin verksamhet:

– Ur det perspektivet kan statistiken ses som en alarmklocka för svårigheterna att få krediter. Kanske är det så att en hel del företag som har kämpat sig igenom krisen nu säckar ihop när det är svårt att få banklån och klara likviditeten.

Sammanlagt under perioden januari-september har 4 547 företag försatts i konkurs, vilket är en minskning med tolv procent jämfört med motsvarande period 2009.