<![CDATA[]]>

Parfymentreprenören har näsa för affärer

Camilla Björkman

Publicerades: 6 december, 2010

För fyra år sedan startade svenske Ben Gorham sitt parfymhus Byredo. Idag säljs hans parfym i 22 länder. När tidningen Shortcut i dagarna listade årets 100 Uppstickare hamnade Ben överst. Läs hans framgångstips och inspireras av de andra Uppstickarnas affärsidéer.

När karriärtidningen Shortcut för nio året i rad rankade årets 100 Uppstickare toppades listan av en av Sveriges främsta entreprenörer: Parfymkungen Ben Gorham med sitt företag Byredo. Trots att 33-åringen bara drog igång för fyra år sedan säljs hans parfym i 22 länder. En stor bedrift i en extremt tuff bransch som knappast banar vägen för småföretagare.

– Jag är verkligen en udda fågel i parfymbranschen. Det har varit tufft, men efterhand har jag vunnit trovärdighet, säger Ben Gorham till Shortcut.

Själv tycker han att Sverige är bra på att ta hand om den stora massan, men ger begränsade möjligheter för individer som sticker ut. Själv sadlade han om från proffsbasketspelare till att stöpa ljus, för att sedan börja göra parfym.

– Det som var tuffast för mig med att starta bolag i Sverige var att det inte fanns så mycket stöd eller struktur. När jag började göra ljus i mitt kök på Söder var det svårt att veta vart jag skulle vända mig.

Men personligen tycker entreprenören att det största hindret är att ha balans mellan kreativitet och ekonomi och att inte låta den ena drabba den andra.

– Jag insåg tidigt att det fanns människor som kunde göra det mesta bättre än mig. Så jag omgav mig med dem, och så är det än i dag. Jag har otroliga människor kring mig, säger han till Shortcut.

Här är några av de småföretagare som hamnade på listan över Shortcuts 100 Uppstickare:

Nadir ”Red One” Khayat, 37, musikproducent och delägare, Red one konvict
Svensk låtskrivare som antagligen är ett av våra största namn inom musikproduktion sedan Max Martin – ändå är det få som känner till hans riktiga namn. Han har producerat låtar tillsammans med artister som Akon, Backstreet Boys och Lady Gaga.

Petra Lilja, 37, & Jenny Nordberg, 32, entreprenörer och designers, Apokalyps labotek
Industridesigners som gör prylar av återanvänt material, till exempel golv av gamla bildäck och tvål av frityrolja av falafel.

Cecilia Hertz, 39, rymddesigner och entreprenör, Umbilical
Sveriges enda rynddesigner som dessutom driver eget företag. Senast var hon med och drev projektet Down to earth, som ska koppla ihop rymden med en hållbar utveckling och få fler unga att intressera sig för teknik.

Elin Tybring, 28, och Lisa Granberg, 30, entreprenörer och grundare, Mywebwill
Driver en nätsajt där du kan bestämma vad som ska hända med ditt nätliv (som Twitter, Facebook och din blogg) efter döden.

Per Boström, 28, art director, Per boström design
Driver egen designbyrå i vilken han bland annat är formgivare för Språktidningen och Modern psykologi. Nu senast fick han i uppdrag att tillsammans med DN:s art director redesigna DN:s samtliga delar.

Maja Frankel, 27, social entreprenör, Framtidsboxen
Driver konsultbolaget Frankel & friends som till exempel står bakom Framtidsboxen som jobbar med att kommuner och organisationer ska ta vara på unga som en resurs och stimulera socialt entreprenörskap och engagemang.

Adam Dunkels, 32
Prisat programmeringsgeni, skapare av operativsystemet Contiki och aktuell med boken Interconnecting smart objects with IP – the next internet.

Amanda Hansson, 19
Startade ett eget åkeri trots att hon inte ens hade lastbilskörkort.

Anna Kjellgren, 37
Grundare och vd för det prisbelönta möbeldesignföretaget Strå. Hoppade av jobb som logistikchef för över 100 personer på Scania och satsade på att rita och sälja hållbara möbler.

Cecilia Robinson, 25
Grundare av Au pair link – Oceaniens största förmedlare med utgångspunkt i Nya Zeeland.

Charlie Hansson, 30
Dataentreprenör och politiker med fokus på hemlöshet.

Elisabeth Wikström Shemer, 40
Gynekolog som har uppfunnit ett instrument för diagnostisering av livmoderhalscancer.

Erik Svedäng, 24
Skapare av Blueberry garden, ett poetiskt dataspel.

Erik Thorstensson, 32, Petter Danielson, 31, och Oscar Ternbom, 30
Grundare av Creatables som designar saker av spillmaterial.

Jake Rydqvist, 38, och Benjamin Falk, 37
Killarna bakom prisbelönta Dorian Communication och Dorian Magazine, som tillsammans bildar Sveriges största livsstilsvarumärke för gaymän.

Seth Engström, 22
Innovativ trollkarl som trollar för såväl kungligheter som näringslivshöjdare.

Shadi Bitar, 32
Grundare till Earbooks, Sveriges största fristående ljudboksförlag.

Terese Alstin, 30, och Anna Haupt, 30
Skapare till en uppblåsbar cykelhjälm och i år nominerade till Sveriges uppfinnare 2010.

Se hela listan här.