<![CDATA[Susanne Wihlborg med underkonsulter]]>

Så tjänar på du på att ha underkonsulter

Gustaf Brickman

Publicerades: 3 februari, 2016

Massageterapeuten Susanne Wihlborg tillbringade all tid vid massagebänken och hade inte tid att växa. Lösningen blev att ta in underkonsulter.
– Klart bästa sättet att växa, tycker hon.

Underkonsulterna jobbar under Susanne Wihlborgs varumärke Södertörns Kroppsvård. Att de själva är egenföretagare tror hon stärker deras motivation.
– De vet att de måste jobba för att få in pengar och de får dessutom en ökad frihet i hur, var och när de arbetar, säger hon.

Läs också: De driver 8 företag tillsammans 

Omöjligt att ta in fler affärer

–  Jag insåg en dag att jag inte hann med. Affären växte och jag tillbringade all min tid vid massagebänken. Det gjorde det omöjligt att ta in fler affärer utan att jobba ihjäl mig och att utveckla företaget med nya tjänster fanns inte på världskartan. Vi behövde bli fler, helt enkelt.

Att anställa en ny massageterapeut var dock inget Susanne ens funderade på. Hon hade själv jobbat som underkonsult i branschen och sett fördelarna med upplägget. På det sättet slipper hon tänka på egenavgifter och skatter, liksom betala lön under sommaren och andra perioder när företaget inte har några bokningar.

– Dessutom vill de flesta i branschen jobba på det här sättet. De vill ha friheten av ett företag och samtidigt stabiliteten i att det kommer in jobb.

Dessutom gör underkonsulterna Susannes företag bättre, menar hon. Utöver ökad motivation sparar hon själv tid på administration.
–Då kan jag lägga mer tid på att utveckla företaget framåt så att vi tillsammans får ännu fler uppdrag.

 Läs också: Superföretagaren: Jag sköt sjöfågel under mötet med Google 

Ses bara ett par gånger varje år

Samarbetet fungerar väl – även om Susanne ofta pratar med sina medarbetare varje vecka så ses de bara två till tre gånger varje år. Ändå är de verkligen just medarbetare.

– Vi har skrivit tydliga avtal och alla som jobbar här är väl insatta i företagets vision och värdegrund. Mina underkonsulter representerar verkligen Södertörns Kroppsvård och det handlar om mycket mer än att bara klä sig i företagets kläder.

Men hur funkar det ekonomiska då?
– Jag tar ju så klart en bit emellan men har mindre marginaler än många andra i branschen. Det lönar sig i längden – inte minst eftersom jag har fått behålla mina massageterapeuter så länge. Genom att ge dem bra villkor så skapar man lojalitet och ökar viljan att göra ett bra jobb, säger hon.

Eftersom konsultarvodet är högre har det heller aldrig varit några diskussioner om det. Inte heller har någon av konsulterna försökt ta med sig kunderna till den egna firman.

– Nu har vi avtal som reglerar det men jag tror faktiskt inte att någon vill ta över jobben. Jag sköter ju allt runtomkring och alla inser att det är arbete som tar tid. De vet att det är värdefullt att ha någon som säljer in jobb, skriver avtal och ser till att allt fungerar.

 

Så här kan du tjäna på underkonsulter

Ett enkelt exempel på priskalkyl (exklusive moms) när du jobbar med underkonsulter:

  •  Ditt pris mot kund: 1 000 kr/timme.
  • Ditt arvode till underkonsulten: 800 kr/timme.
  • Pengar över till dig: 200 kr/timme.

 En vanlig marginal att lägga på när man jobbar med underkonsulter är 20 procent, även om den varierar mellan branscher. Det är viktigt att du inte tar för liten marginal – att sälja in jobb, sköta avtal och ha kontakt med kunderna tar tid. Både du och dina underkonsulter ska tjäna på uppdragen.

Glöm inte att underkonsulterna kommer att löna sig mer ju fler du har och ju längre tid du arbetar med dem. Tre underkonsulter som vardera jobbar 80 timmar i månaden åt dig innebär en extra intäkt på nästan 600 000 kronor om året.

Läs också: De rycker in där jättarna lämnar landsbygden