<![CDATA[]]>

Svårt att hitta personal hindrar företag att växa

Camilla Björkman

Publicerades: 25 maj, 2010

Var tredje företag i världen har stora problem med att hitta rätt kompetens för att kunna anställa och växa. Samtidigt ser mer än hälften av alla småföretagare ingen vits med att anställa – riskerna är för stora. Det visar två nya undersökningar om företagare och tillväxt.

Tidigare års bräckliga ekonomi har gjort att antalet arbetssökande har ökat. Det borde alltså ha blivit enklare för arbetsgivarna att rekrytera rätt människor. Men nu uppger var tredje företag i världen att de fortfarande har stora problem med att hitta rätt kompetens, enligt en undersökning från Manpower.

I Sverige ser det något ljusare ut jämfört med för ett år sedan: vart femte företag upplever samma problem. Den kompetens det råder störst brist på i Sverige är utbildade hantverkare, yrkesförare, säljare och ingenjörer.

Men det är inte bara svårt att hitta rätt person som gör att småföretagare inte anställer. Mer än hälften av alla småföretagare ser ingen vits med att anställa, var tredje undviker det rent ut sagt. Orsaken är att det innebär för mycket risk och ansvar. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.

– För en företagare med en eller ett par anställda är det ett jättestort kliv att anställa ytterligare en medarbetare, medan ytterligare en anställd för ett företag med många anställda betyder lite på marginalen, säger Patrik Karlsson på Svenskt Näringsliv.

Enligt honom ger det direkt effekt på tillväxten.

– Småföretagen tackar oftare nej till order och uppdrag på grund av att de inte vågar anställa ytterligare en medarbetare. Skulle riskerna som är förknippade med företagstillväxt vara lägre skulle vi ha fler växande företag och fler skulle företag kunna konkurrera om uppdragen och på det sätt stimulera tillväxten, säger Patrik Karlsson.

Diskutera frågan i Driva Egets forum.

Vill du anställa och behöver råd? Klicka här – och läs senaste Driva eget som är ute i butik nu.