Muhmad Hamed till höger tillsammans med kollegan Johnny Vercoutre.

”Utan flyktingarna hade vi aldrig utvecklats så mycket”

Samuel Karlsson

Publicerades: 13 mars, 2018

När flyktingarna kom, kom även räddningen för Abbe och Lisa. Äntligen kunde de anställa personal! Det blev starten på en härlig resa mot framgång.

Abbe Jacobson och hans fru Lisa Wohlfahrt, driver Mölle krukmakeri & café vid Kullabergs fot i Skåne. Här har de i 20 år sålt keramik som blivit efterfrågad på många finrestauranger. När de 2003 drog igång sin restaurang, där de bland annat serverar napolitansk pizza, hade de svårt att hitta personal.

– Det är väl inte drömjobbet för alla svenskar, konstaterar Abbe.

Samtidigt kom det 150 syriska flyktingar till trakten. Abbe och Lisa ordnade en välkomstmiddag för dem. När en av de nyanlända, Muhamad Hamed, frågade om de kände till något jobb lät de honom provjobba.

– Han var jätteduktig, supertrevlig, social och pratade bra engelska, så han fick börja direkt.

Anställa flera flyktingar

Sedan dess har flera nyanlända i olika långa perioder arbetat på Mölle Krukmakeri & café.

– Det har varit vår smala räddning att de här människorna verkligen har velat jobba, att vi kunnat hitta dem här ute där det är ont om folk i vår bransch. Annars hade vi inte utvecklats så mycket som vi gjort. En av våra pizzabagare är lektor i engelsk historia, hur konstigt är inte det?

Visst blir det kulturkrockar. Samtidigt blir det lärdomar och ögonöppnare åt båda håll.

– Vi är väldigt lika och samtidigt väldigt olika, vilket skapar en mängd både komiska och vansinniga problem. Från språk till hur en svensk reagerar på service: kan man blinka med ögat till en stor kille med skägg och väst? Det har varit en otroligt färgrik resa.

Abbe berättar att de jobbar under stor press många gånger med många hundra gäster på en dag.
– En gång vände jag mig till en av pizzabagarna och beklagade stressen. Han var helt svettig när han tittade på mig och sa: ”Det är inte värre än bombningarna.”

Att lönen subventioneras är rättvist, tycker Abbe, eftersom det är mycket man som arbetsgivare måste lära ut, inte minst när det gäller att förklara en helt ny lagstiftning med bland annat kassaregister och Skatteverket.

LÄS OCKSÅ: Satsa på nyanlända – en chans som alla tjänar på

– Det kräver mer än att anställa en utbildad svensk, men det har gett otroligt mycket. Under våra tjugo år i branschen har vi aldrig någonsin haft mer lojal personal. Vi bryr oss inte om nationalitet, bara personen platsar, säger Abbe.

Muhamad Hamed är väldigt glad för anställningen han fick.

– Det betydde mycket för mig för det kom vid en tid när jag verkligen behövde ett jobb för att hjälpa min familj och mig själv. Jag ville få komma ut i samhället och det var en bra möjlighet för mig att öva upp min svenska, säger han.