Webbspel ska öka lån för nysvenska entreprenörer

Camilla Björkman

Publicerades: 10 februari, 2010

Entreprenörer med utländsk härkomst har betydligt svårare att få krediter och lån för att starta företag eller växa. Det visar Tillväxtverket i sin senaste undersökning – och svarar med ett webbspel.

Var tredje nyföretagare med utländsk bakgrund har svårt att få lån för att förverkliga sina affärsidéer. Bland dem som var födda i Sverige var det bara var sjätte. Det visar en undersökning från Tillväxtverket som gjordes 2007.

Idag är problemet lika stort, skriver verket idag i en debattartikel i Dagens Industri. Det handlar inte om diskriminering, menar de, utan att systemet inte är anpassat efter dagens globala rörlighet.

Resultatet blir att Sverige går miste om lönsamma företag och bankerna missar affärer. Av de närmare två miljoner svenskar med utländsk bakgrund finns mängder av idéer och resurser som inte får se dagens ljus.

Frågan är, vad göra åt saken? Följande åtgärder presenterade Tillväxtverket idag:

  1. Att stärka mötet mellan utländska entreprenörer och banken. För att få bankerna att öppna ögonen har ett webbspel tagits fram i samarbete med Stiftelsen IFS och SEB. Spelet heter Kulturbanken och syftet är att lära bankerna om sociala koder i olika kulturer. Spelet är gratis för alla banker och finansinstitut. Här kan du läsa vad Driva Egets chefredaktör tycker efter att ha testat spelet.
     
  2. En utbildning lanseras i vår som är riktad till företagare med utländsk bakgrund. Den kommer att handla om kreditregler och hur bankanställda tänker i en låneprocess.