16 000 polisanmälningar mot fakturaskojare 2012

Redaktionen

Publicerades: 18 januari, 2013

Fakturaskojarna koncentrerade sig förra året på främst Stockholm och Skåne. Därifrån kom nästan 12 000 av landets 16 000 polisanmälningar mot blufföretag. Fler Stockholmare inser nu att polisanmälning är enda utvägen för att försöka stoppa skojarna.

I Stockholm ökade polisanmälningarna 2012 med 53 procent – från5 045 anmälningar till 7 734 anmälningar. Det kan bero på att skojarnas härjningar där ökat. Men Driva Egets Anders Andersson ser också en annan förklaring:

– Det kan också bero på att allt fler Stockholmare som känt sig lurade inser att de måste sätta hårt mot hårt och gå till polisen. Problemet är att polisen varken har tillräckliga resurser eller tillräckligt intresse för att ta itu med skojarna.

Efter rekordåret 2011, när nästan 17 000 anmälningar om bluffakturor gjordes till polisen, sjönk antalet anmälningar i fjol till drygt 16 000. Under andra halvåret 2012 registrerades dock sex procent fler anmälningar än motsvarande period året innan. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Det kan tyda på att en ny ökning är på väg, menar Visma Spcs i ett pressmedelande.
Visma Spcs är ett av de företag som engagerat sig i kampen mot fakturaskojarna sedan Driva Eget startade kampanjen mot dessa.

– Bluffakturorna är ett av småföretagarnas värsta gissel. Trots att den negativa utvecklingen pågått i flera år har politiker och myndigheter inte kommit särskilt långt när det gäller att sätta in kraftfulla åtgärder mot den här typen av bedrägerier. Det är dags att landets småföretagare känner att de har polisen bakom sig i jakten på fakturabedragarna, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.