<![CDATA[]]>

Bolagsupplysningen försöker hindra returportohämnd

Anders Nyman

Publicerades: 24 november, 2015

Varningslistade Bolagsupplysningen försöker begränsa sina returportokostnader genom att ange maxvikt i senaste utskicket.
– Vi levererar ändå, säger Postnord.

I ett nytt utskick från Bolagsupplysningen denna vecka har returkuvertet med porto betalt fått en tilläggstext. ”OBS! MAXIMAL RETURVIKT 50 GRAM” står det nu tryckt på kuvertet.

Texten har kommit till efter att företagaren Marcus Nilsson uppmanade till returportohämnd genom att fylla en kartong med tunga saker och skicka så att Bolagsupplysningen och systerföretaget Nummerupplysningen får stå för ett dyrare returporto.

Postnord hade inga synpunkter på metoden när Driva Eget skrev om uppmaningen tidigare, annat än att inte skicka saker som kan läcka ut och skada någon i posthanteringen.

– Svarsportot gäller brev, som bland annat har maxvikten två kilo. Överstiger försändelsen mått och vikt för brev så kommer vi inte att befordra det, sade Anne Källgren Jiremar, kommunikatör på Postnord till Driva Eget.

Men vad gäller nu, kan Bolagsupplysningen begränsa hur tunga returbrev de tar emot och betalar för?

– Nej, säger Anne Källgren Jiremar på Postnord:

– Vi har inga villkor som tar sådan hänsyn. Porto betalt gäller brevporto, och vi tar betalt för den vikten som hänger ihop med det. Bolagsupplysningen kan inte begränsa vad de får genom att skriva något på kuvertet, så länge det går som brev, säger Anne Källgren Jiremar.

Hurvida Nummerupplysningen börjat med samma text på sina svarskuvert är okänt.