<![CDATA[birgit nilsson]]>

Så försökte de lura Birgit Nilssons Minne

Anders Nyman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 19 januari, 2016

Det varningslistade bolaget Bridge Production försökte få Birgit Nilssons Minne AB, som driver ett museum till minne av operasångerskan med samma namn, att skydda fem domäner. Priset var 1 950 kronor styck – i 10 år.

Operasångerskan Birgit ­Nilsson var en av 1900-talets ­största. När hon dog 2005 gjordes hennes barn­domsgård i Svenstad om till ett museum som en stiftelse har hand om. Bolaget Birgit Nilssons Minne AB sköter driften.

Under 2014 blev VD Gitte Lindström-Harmark uppringd av en trevlig man från företaget Bridge Production.

– Han presenterade sig redigt och ville tala om att de fått förfrågningar från någon som ville köpa birgitnilsson.eu, .net och tre andra adresser, säger Gitte Lindström-Harmark.

Gitte Lindström Harmark

Gitte Lindström Harmark

Birgit Nilssons Minne hade redan domä­nerna birgit­nilsson.se och .com eftersom webbplatsen finns både i en svensk och en engelsk­språkig version. De hade också registrerat smeknamnet ”LaNilsson” som domän.

När mannen varnade för att de andra domänerna kanske kunde missbrukas tackade Gitte Lindström-Harmark ja, trots att de redan hade de domännamn de kände att de behövde.

– Jag kan inte fatta att jag tackade ja men han gjorde en inspelning där de fem domänerna skulle registreras för 1950 kronor styck i tio år, säger Gitte.

Först när fakturan kom fattade hon misstankar när hon försökte klaga på den korta betalningstiden och inte kunde nå företaget. Efter det att hon sökt på nätet fick hon hjälp av Förenade Bolag att bestrida fakturan och har inte hört något av Bridge sedan dess.

– Jag kollade dessutom och fann att de fem domänerna inte ens var registrerade. Så jag registrerade dem själv i stället, för ett år i sänder och till det låga normalpriset, säger Gitte Lindström-Harmark.