<![CDATA[]]>

5 fallgropar att undvika för företagande föräldrar

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 8 december, 2015

Som företagande förälder är det mycket att tänka på både före och efter att barnet har kommit. Driva Eget frågade författaren och företagaren Angeli S Hederberg om hennes 5 bästa råd.

Angeli S Hederberg har skrivit boken Föräldraprenör som innehåller sälj- och affärsutvecklingsknep för företagare som vill driva företag och samtidigt frigöra tid för familjen.

Här är 5 av hennes bästa tip!

Du lejer ut fel saker

Många föräldrar lejer in en barnvakt för att kunna jobba med administration, webbsideuppdateringar eller marknadsföring. Tänk tvärt om. Lej ut det administrativa och löpande fotarbetet i företaget istället, så att du kan vara med din familj. Det här handlar ofta om att släppa på kontrollen och stanna upp i den hetsiga vardagen och reflektera över vad som verkligen är viktigt för dig.

Du är den enda som säljer

Som småföretagare är det oftast du som ägare och grundare som står för det mesta av försäljningen. Du sitter på kontakter och kunskap och säljet kollapsar utan dig. Om du vill vara föräldraledig, kunna spendera lov och semestrar med familjen eller gå ner i arbetstid behöver du bygga upp ett system så att företaget säljer även om du inte är på plats. Det kan handla om att delegera till anställda men även som soloföretagare kan du hitta lösningar som gör att du kan tjäna pengar utan att springa på alla bollar: du kan öppna en webbshop, bygga upp rutiner för merförsäljning till befintliga kunder, skapa webbkurser, skriv en bok eller anlita underkonsulter och ta en kick back om du förmedlar jobb till dem.

Du med enskild firma saknar underlag för din SGI

Har du enskild firma/handels/kommanditbolag kan det vara svårt att uppskatta framtida inkomster och då tittar Försäkringskassan på vad du tjänat tidigare när de ska beräkna din sjukpenninggrundande inkomst. Ofta går kassan ett par år tillbaka och gör ett snitt. Många företagare upplever att det är svårt att ta fram underlag men genom att ha koll på dina intäkter bakåt kan du undvika krånglet när den dagen väl kommer. Har du haft din enskilda firma i mindre än två år kan Försäkringskassan istället beräkna din SGI utifrån en schablon för vad en anställd med din utbildning och dina arbetsuppgifter hade fått, men även där behöver du ofta ge dem underlag som statistik eller liknande.

Du som har AB tar inte ut tillräcklig lön

Om du har aktiebolag räknas du som anställd och det minskar allt krångel med Försäkringskassan avsevärt. Som anställd i ditt eget AB det är din lön som är grunden för den sjukpenninggrundande inkomsten. Om du inte har tagit ut någon lön, eller om du har tagit ut en låg lön har du endast rätt till föräldrapenning på grundnivå. Här finns ingen möjlighet (som för den med enskild firma) att beräkna på någon schablon utan det är viktigt att du i god tid inför din föräldraledighet läser på om vilken lön du ska ta ut för att få ut bästa möjliga SGI och samtidigt tänka smart gällande din skatt.

Du tror att dina barn ska förverkliga sig genom ditt företag

Många företagare drömmer om att deras barn ska ta över deras livsverk. Kanske har du låtit barnen vara med i verksamheten från det att de varit små och hoppas att de ska vilja jobba där som vuxna. Var stolt över de erfarenheter du gett dina barn, men sänk pressen på att ta över så kommer deras intresse att bli större. Känner barnen att de inte kan förverkliga sina drömmar inom bolaget så släpp taget utan att ge barnen skuldkänslor. Om barnen kliver n i företaget, släpp på kontrollen och acceptera att allt inte kommer att göras så som du alltid gjort.