<![CDATA[]]>

5 steg till nystart – så kommer du igång!

Gustaf Brickman

Publicerades: 8 oktober, 2015

Ett första steg till förändring är att börja välja bort och välja rätt. Att sätta tydliga mål för vad du vill uppnå hjälper dig också mot ditt mål.

Det räcker som bekant inte med att bara utvärdera och analysera, även om det också är viktigt. Men innan du sätter i gång med förändringsarbetet bör du dock återigen påminna dig själv om att fokusera på målet – och inte fastna i det som är fel i dag.

– Man kan rabbla upp tusen saker man inte vill men det är klart svårare att definiera vad man vill. Så även om du nu har insett vad din drivkraft är så är det viktigt att du fortsätter att se den framför dig, säger motivationscoachen Jennie Lagerstedt.

Att sätta upp tydliga mål är det bästa sättet att uppnå förändring, menar coachen Henrietta Zetterström.

Här är Henrietta Zetterström fem steg för att göra det rätt.

1. Hitta en tid för reflektion
För att kunna ta bra beslut behöver du koppla av och sänka stressnivåerna. Vilken dag passar det dig bäst att reflektera? Måndag, fredag?

2. Sätt upp en målbild
Vad är det du vill, på riktigt? Här gäller det att vara ärlig mot dig själv. Utgå gärna från testet du gjort.

3. Sätt ett långsiktigt mål – och delmål
Sätter du ett för stort mål blir det lätt till ett oöverstigligt berg. Se i stället till att målen är realistiska och greppbara. Lediga fredagar är till exempel ett bättre mål än att ”jobba mindre”. Skriv här ner ett långsiktigt mål och flera delmål.

4. Sätt en tidsram
Kom ihåg att ett mål utan en deadline är en dröm.

5. Kombinera med inre målbilder
Är ditt mål till exempel att jobba mindre, fundera över vad du vill göra med tiden du får över. Vill du vara på landet, umgås med din familj eller resa? 

Lästips!