Pausit räddar dig från stillasittandet.

De vill rädda dig från stillasittande

Samuel Karlsson

Publicerades: 24 maj, 2018

När kunderna mådde dåligt på grund av stillasittande föddes idén till Pausit, ett datorprogram som påminner om att pausa och visar övningar – idag har de 130 000 användare och planer på att ta över världen. Men, behövs de?

Stillasittande framför bildskärm kan ge besvär i till exempel nacke, axlar och rygg – vilket är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige. I längden kan det också bidra till andra hälsoproblem, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och ökad stresskänslighet.

När Niklas Palmér, kinesiolog och osteopat, märkte att många av hans klienter kom tillbaka gång på gång med problem orsakade av dålig ergonomin på arbetsplatsen och för mycket stillasittande bestämde han sig för att göra något åt saken. Det blev starten för Pausit, ett datorprogram som påminner om att ta en bensträckare och visar övningar skräddarsydda för användaren.
– Vi brukar skämtsamt säga att vi egentligen inte behövs, för att alla vet att det är bra att röra på sig och alla kan några övningar. Men – det blir inte av att man gör dem. Vi och vårt program behövs i dagens samhälle där fler och fler sitter stilla i sin vardag och på grund av detta mår sämre såväl fysiskt som psykiskt, säger medgrundare Mikael Wahman.

Pausit fungerar

I maj 2008 lanserades första versionen av programmet. Det säljs på årsabonnemang, till företag som i sin tur ger det till sina anställda. Idag har de över 130 000 användare och omsätter fyra miljoner kronor.
– Vi får fantastiskt fin respons av våra användare. Våra första kunder använder Pausit än idag vilket är vårt tydligaste bevis på att programmet verkligen fungerar, och vi har en återköpsfrekvens år efter år på runt 99%. Det finns inget bättre än när någon enskild användare hör av sig och talar om hur mycket bättre de mår och tackar för programmet, säger Mikael.

Grundarna har valt att växa med enbart eget kapital.

– Eftersom vi hela tiden har trott så starkt på vår produkt har vi inte velat ta in kapital och därmed dela upp företaget. Vi hade säkert varit ännu större idag om vi inte valt den vägen, men det kändes rätt för oss och är inget vi ångrar.

Framtidsplanerna är att fortsätta växa. Inom fem år räknar de med att utöver Sverige, Norge och Holland finnas i ytterligare fem länder. De har gjort ett grundläggande jobb för att ta reda på lämpliga marknader.
– Det var viktigt att kartlägga allt ifrån IT-mognad till hur man tar hand om sin personal, och detta har nu lett till att vi slutit avtal med ett företag i Holland som blir återförsäljare för Pausit där. Vi för även diskussioner med en aktör i Tyskland.

LÄS OCKSÅ: Så kommer du igång med träningen