Många företagare har avstått lön: ”Kan slå hårt vid sjukdom

Samuel Karlsson

Publicerades: 1 november, 2018

En stor andel företagare, totalt 46 procent, har en eller flera gånger tvingats avstå från lön för att kunna betala företagets medarbetare, det visar en undersökning som Företagarna låtit genomföra.

Fenomenet förvånar inte Hanna Cederqvist, rapportförfattare och expert på Företagarna. Hon menar att företagare och entreprenörer känner en stark lojalitet mot sina anställda, inte sällan gånger på bekostnad av sin egen privatekonomi.

– Många företagare känner ett stort ansvar för sina medarbetare samtidigt som de är extremt fokuserade på att lyckas i sitt företagande. Då är man ofta beredd att låta sig själv få lite mindre för att klara av sina mål, säger Hanna Cederqvist.

Kan slå hårt vid sjukdom

Att tvingas avstå att ta ut egen lön är mer än dubbelt så vanligt hos de minsta företagen eftersom det under företags uppbyggnad kan finnas utmaningar med att få ekonomin att gå ihop. Utöver att det bidrar till en oro som många företagare upplever för sin privatekonomi, kan det även få långtgående konsekvenser i fall av sjukdom.

– Om det blir en långvarig ekonomisk svacka kan det leda till att företagaren lever utan lön under en längre period. Förutom att det blir svårt att få ihop vardagsekonomin är det något som kan slå extra hårt vid sjukdom då den sjukpenninggrundande inkomsten blir lägre till följd av utebliven inkomst, säger Hanna Cederqvist.

Arbetade extra för att klara sig

Gunnar Serlberg som driver Kiruna Guidetur AB är en av de företagare som genom åren har fått avstå från lön. För att klara av sin egen försörjning arbetade han bland annat vid sidan av företagsdriften som lärare, och han menar att situationen delvis är en direkt konsekvens av osund konkurrens från kommunen:

– Har man gjort något annat än avstått lön? Jag har drivit mitt företag i 25 år och det finns många år där jag inte har tagit ut en krona i lön, det har inte funnits pengar helt enkelt.

– Jag jobbade parallellt som lärare och klarade mig på det sättet, men från företaget handlar det om tusentals timmar som jag inte har kunnat ta ut någon lön. Delvis beror det på den osunda konkurrensen från kommunen som jag utsatts för i alla år, säger Gunnar Serlberg.