<![CDATA[Om du vet att du ska vara föräldralediga kan det vara bra att kolla upp din SGI. Foto: Getty Images]]>

Tänk på det här innan du går på föräldraledighet!

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 6 december, 2016

Är du på väg mot föräldraledighet – och vill samtidigt starta ett aktiebolag? Då finns det en del att tänka på för att inte sänka din SGI. Vi listar vad!

Att bli förälder innebär inte bara att du får ett helt nytt liv att ta hand om – det ger också en paus i ditt “vanliga” liv. Och många bestämmer sig inför sin föräldraledighet eller under den att satsa på ett eget företag.

Men det finns vissa fällor att se upp med om du inte vill att din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) ska sjunka.

Det allra viktigaste när du startar upp ett aktiebolag är att också ta ut lön ur bolaget. Det är lönen som ligger till grund för din SGI.

Läs också: Så räknar du ut din SGI

Det är lönen som du har gett dig själv som helt avgör din SGI. Men om du startar upp ditt aktiebolag kanske tre månader inför din föräldraledighet eller under din föräldraledighet, så är det inte säkert att din nya lön i bolaget är den som din SGI baseras på.

– Byter man bolagsform eller anställning gör vi en ny utredning. Vi tittar till exempel på hur mycket du får i ny lön eller om du börjar jobba i en högre omfattning än tidigare. För att få en SGI ska man förväntas få inkomst från eget arbete i minst sex månader i en följd. Om det bara är tre månader som du har arbetat i det nya bolaget måste vi titta på det enskilda ärendet – bland annat ser vi bortom föräldraledigheten, om avsikten är att fortsätta i bolaget efteråt, säger Eva-Lotta Germundsson, som bland annat jobbar med SGI på Försäkringskassan.

För att få svar i det enskilda fallet måste du höra av dig till Försäkringskassan för att få en egen utredning.

Om du startar upp en enskild firma har du rätt att beräkna din SGI efter hur stor lönen hade varit om du istället varit anställd i branschen som företaget bedriver verksamhet i.

Den möjligheten finns inte om du startar upp ett aktiebolag i dag. Men i pågående socialförsäkringsutredning ligger ett förslag att företagare som driver företag i aktiebolagsform ska ha samma möjligheter.

 Fakta: Kom också ihåg ditt skydd

• När du är gravid kan du avbryta ditt arbete eller jobba mindre sex månader före beräknad födsel utan att det påverkar din SGI. Det krävs inte att du har komplikationer under graviditeten. Du kan inte ansöka om föräldrapenning under hela denna tid, bara 60 dagar inför beräknad födsel.

• Som förälder skyddar du också din SGI under barnets första år om du helt eller delvis avstår arbete för att vårda barnet. Det krävs inte att du tar ut föräldrapenning.

Källa: Försäkringskassan

Läs mer: 5 fällor för föräldralediga företagare