<![CDATA[Mattias och Evelina Åkerberg, grundare av Rulla vagn. Foto: Mikaela Watsfeldt.]]>

De hjälper föräldralediga att hitta varandra

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 17 juni, 2016

Bra affärsidéer föds ofta ur vardagen. Så var det för Evelina och Mattias Åkerberg som under sin föräldraledighet med sonen Elis insåg att det är svårt att hitta andra föräldralediga i närområdet att umgås med. Nu har de löst problemet.

Paret har startat Rulla vagn, en tjänst där föräldrar kan hitta sällskap genom att kopplas ihop i grupper på nätet. Tjänsten har funnits sedan den 1 april och har i dag 400 aktiva grupper och över 25 000 unika besökare sedan start.

– Det är roligare att vara föräldraledig när du delar tiden med andra, därför finns Rulla vagn. Här kan föräldrar som är hemma med barn söka efter en föräldragrupp eller starta en egen. Till vår förvåning fanns ingen liknande tjänst. Vi litade på vår känsla att fler föräldrar hade samma behov – och det visade sig stämma, berättar Evelina.

Tjänsten är gratis för användaren och istället kommer intäkterna från samarbetspartners som har småbarnsföräldrar som målgrupp. I dag samarbetar Evelina och Mattias med Smartphoto och Semper och för även diskussioner med andra. Företagen får synas på sajten, finnas med i nyhetsbrev och lyftas upp i redaktionellt innehåll på sajten.

– Vi är dock väldigt kräsna och väljer varje samarbetspartner noggrant utifrån att vi tror att de har tjänster eller produkter som kommer engagera Rulla vagns besökare. Vi tror på långsiktiga relationer med våra partners och arbetar med avtal på minst ett år.

Hur är det att driva företag och samtidigt vara föräldraledig?
– Jag och Mattias har varsitt heltidsjobb och delar just nu på att vara föräldralediga med Elis. För mig innebär det tre intensiva jobbdagar på mitt ”vanliga” jobb och sedan två dagar med Elis när jag är föräldraledig. Vi jobbar alltså med Rulla vagn när Elis har somnat på kvällen. Det blir med andra ord lite tid över för annat och vi har i stort sett jobbat varenda kväll det här året.

Läs mer: Företaget stärktes av föräldraledigheten

Det låter tufft?
– Fördelen är att ett passionsprojekt verkligen är en passion – det är bara roligt. Vi får allt oftare mejl från föräldrar som vill ta bort sin grupp eftersom de nu hittat många andra mammor och pappor att umgås med. Det är ju fantastiskt roligt, säger Evelina som ser fördelar med att driva företag och vara föräldraledig samtidigt.

– En stor fördel är att man gör något helt annat än sitt vanliga jobb. Ofta får man ju sina bästa idéer när man är ledig och för mig har föräldraledigheten gett stort utrymme för att vara kreativ. Senast i dag kom jag hem från öppna förskolan med Elis och ropade till Mattias: ”Jag har precis kommit på en superbra kampanj för Rulla vagn!”.

Och hur är det att samtidigt starta företaget med sin partner?
– Det har gått över förväntan, haha. Skämt åsido, för oss funkar det superbra. Vi är ett bra team – Mattias är en duktig skribent och är bra på att ha kontakt med samarbetspartners medan jag gillar att jobba med sociala medier och det konkreta arbetet med sajten. Vi har jättekul när vi jobbar och det är en stor fördel att man kan vara helt ärliga mot varandra utan krusiduller.