<![CDATA[Håkan Svensson, uppe till höger, är grundare till konsultföretaget Berotec.]]>

Var inte rädd för att ta hjälp – 4 goda råd från experten

Samuel Karlsson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 6 februari, 2017

Rädslan hindrar många från att ta steget att starta eget. Men det behöver inte vara så skrämmande om du vågar ta hjälp. 

I en undersökning som konsultföretaget Berotec genomfört svarar 9 av 10 svenskar att de förknippar att starta eget med mindre fritid, privatekonomiska risker och att det krävs ett väletablerat nätverk för att lyckas.

– Det finns en tro på att man måste vara en övermänniska och nästan ett högpresterande UFO för att driva ett företag. De företagare som uppmärksammas i media är ofta människor som gjort en snabb exit efter att de tjänat mycket pengar. Men företagande handlar främst om personlig utveckling och att äga sin egen tid, säger Håkan Svensson, grundare till Berotec.

I undersökningen tillfrågades 1030 svenskar och 8 av 10 svarade att de trodde att den som driver ett eget företag har svårt att ta ledigt. Undersökningen visade också att 7 av 10 tror att de skulle få en utsatt familjesituation om de själva skulle våga satsa. Trots alla hinder som de tillfrågade upplever för att starta eget, så ser 8 av 10 att de skulle få möjlighet att utveckla fler sidor hos sig själv om de tog steget.

Många som funderar på att starta eget skräms av att de måste göra allt själva. Men du har större förutsättningar att lyckas om du tar hjälp med de delar som du är osäker på och istället fokuserar på det du är bra på. Du förväntar dig inte att en tandläkare ska kunna laga din bil, fortsätter Håkan Svensson.

Berotec är ett konsultbolag med 250 ingenjörer knutna till sig där alla är egenföretagare. Att vara en del av Berotec innebär att man kan driva eget men ändå vara tillsammans. Varje konsult kan koncentrera sig på sitt expertområde.

Fyra områden där du kan ta hjälp för att våga steget:

 1. Sälj och marknadsföring
  Lägg energi på det du är bra på. Låt någon annan sköta försäljning och marknadsföring för att ragga nya kunder. Ett nätverk tar tid att bygga men du kan välja bli en del av ett redan etablerat aktör.
 2.  En personlig coach
  Hitta någon som kan ge dig personligt stöd och rådgivning till din roll som egenföretagare. Det är lätt att känna sig ensam och maktlös men en personlig rådgivare eller mentor kan ge perspektiv på problemen. Att kunna bolla sina tankar med andra är värt mycket.
 3.  Jobba med dem du gillar
  Många egenföretagare känner sig tvingade att ta uppdrag även om de inte sympatiserar med kundens värdegrund eller om uppdraget inte riktigt passar. Ska du bli framgångsrik i ditt gebit bör du arbeta i team du trivs i men också kunna stå för projekten.
 4.  Utbilda dig för framtiden
  Vad kan du idag och vad behöver du kunna imorgon? Ska du vara en attraktiv konsult även i framtiden behöver du kontinuerligt vidareutbildade dig!