Morgan Johansson Crona

Företagsstöden som kommer att granskas under Corona – akta dig för fusk

Gustaf Oscarson

Publicerades: 8 maj, 2020
Foto av: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Akta dig noga för att fuska med regeringens stödpaket för oss som driver företag. Regeringen tillsätter nu en särskild utredare som ska granska samtliga stödåtgärder i coronakrisen för att upptäcka missbruk, meddelar justitieminister Morgan Johansson (S).

Det ”fusk och fiffel” som ska stoppas innefattar bland annat utdelningar till aktieägare samtidigt som företaget får stöd från staten. Utredaren ska också fokusera på fusk med permitteringar (korttidsarbete)

Läs mer: Allt om korttidsarbete – så här fungerar det

Vilken typ av fusk ska granskas?

Utredaren blir Stefan Strömberg, tidigare rikspolischef. Det kom tidigt in rapporter om att företag fuskar med exempelvis stödet för korttidsarbete. Regeringen förklarar att de stödåtgärder som skapats under krisen tagits fram snabbt och att den beredning som vanligtvis görs av lagförslag inte har hunnits med. Därför behöver kontroll göras i efterhand.

Andra ”fusk” som kommer att granskas är schablonersättning för karensavdrag, omställningsstöd för företag och förstärkt arbetslöshetsförsäkring. Också stödet till banksektorn ska granskas., rapporterar flera medier.