Så är du säker på att få rotpengar

Anders Andersson

Publicerades: 28 augusti, 2009

Om du är hantverkare och drar av rotavdraget på kundens faktura finns det risk att du aldrig får pengarna. Här visar vi hur du gör för att vara säker på att få dem. Ladda ned avtalet vid länken längst ned i artikeln.

Från den 1 juli i år ska hantverkaren som gjort jobb med rotavdrag dra av rotavdraget på fakturan till kunden och sedan ansöka hos Skatteverket om att få pengarna. Om kunden då redan utnyttjat rotavdraget så betalar Skatteverket inte ut några pengar.

 

Det gäller då för hantverkaren att gardera sig för en sådan situation. Det kan de göra genom att på faktura skriva att kunden får betala om Skatteverket inte gör det. Men det allra bästa är att skriva ett avtal med kunden om rotavdraget innan jobbet utförs. I det avtal kan man då passa på att avtal om andra saker – när jobbet ska vara klart, garantier etc.

I avtalet ska kunden försäkra att han har rätt till rotavdrag och ska betala om företaget inte får ut några pengar av Skatteverket.

Här kan du ladda ned ett avtal för att gardera dig så att allt blir juridiskt rätt mellan företagare och kund.

Observera att hantverkaren får pengar även om kunden inte skulle ha tillräckligt stor inkomst för att rotavadraget ska gå att göra som en skattereduktion.  Detta kan betyda kvarskatt f’ör till exempel en pensionär som har låg inkomst.

Men något problem för hantverkaren att få ut rotpengar av Skatteverket finns inte i en sådan situation, vilket vi tyvärr påstått i en tidigare version av denna nätartikel.