<![CDATA[Stefan Löfven, partiordförande för Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Fotograf: Anders Löwdin.]]>

Så påverkas du av Löfvens förändringar

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 14 augusti, 2015

Från och med 1 augusti gäller vissa förändringar för småföretagare, främst för dig med unga anställda. Läs om vad som gäller här.

Om några veckor samlas regeringen för att diskutera höstbudgeten. Trots att den svenska ekonomin visat på positiv utveckling den senaste tiden verkar inte någon stor förändring vara på gång. Regeringen kommer enligt Dagens Industri stå fast vid sänkt ROT-avdrag och höjd bensinskatt.

En förändring som började gälla den första augusti i år är höjningen av arbetsgivaravgifterna för personer som är 25 år eller yngre som vi skrivit om här tidigare på Driva Eget. Regeringen vill istället minska ungdomsarbetslösheten genom att satsa på traineejobb.

Som företagare påverkas du av dessa förändringar:

  • Arbetsgivaravgifterna för personer som är 25 år eller yngre höjdes den 1 augusti från 15,49 procent till 25,46 procent. Ytterligare en höjning kommer ske nästa sommar.
  • ROT-avdraget sänks vid årsskiftet, vilket innebär att man inte får dra av 50 procent utan 30 procent av lönekostnaden.
  • Rut-avdragen ligger nu på 50 000 kronor men sänks från och med nästa år till 25 000 kronor per person. Förändringen träder i kraft vid årsskiftet. Rut-avdraget för läxhjälp togs bort 1 augusti i år.
  • Bensinskatten höjs med 44 öre per liter och skatten på diesel höjs med 48 öre per liter – plus moms. Detta sker i budgetpropositionen för 2016.
  • Det blir också en skattehöjning på sparande via investeringssparkonto, så kallat ISK. Den nya skattehöjningen träder i kraft den 1 januari 2016.

Övrigt:

  • Traineejobb infördes i flera branscher inom både välfärdssektor och privat sektor från den 3 augusti. Lönesubventionen uppgår till cirka 85 procent för traineejobb inom välfärdssektorn och cirka 50 procent för traineejobb på hela arbetsmarknaden för yrken där det råder brist. Inom välfärdssektorn ges även ett handledarstöd på maximalt 2 200 kr i månaden.
  • Regeringen satsar på svensk export och innovationsklimat – 226 miljoner kronor under 2015 och minst 315 miljoner kronor per år under perioden 2016 till 2019. Det statliga riskkapitalet får 71 miljoner kronor som kommer förstärka Almi företagspartners verksamhet. En siffra som kommer att växa till upp till 110 miljoner kronor per år.