<![CDATA[]]>

Mer än varannan svensk kommer dra i bromsen

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 11 juni, 2015

Småföretagare som säljer rottjänster kan vänta sig en mindre efterfrågan, visar en ny undersökning. Varannan svensk kommer att dra i handbromsen efter nyår när avdraget minskar.

Bostadsägare runt om i landet gör avdrag på runt 30.000 kronor i snitt för renoveringar. Nu har SEB och Demoskop frågat hushållen hur de kommer använda sig av rottjänster under 2015, skriver Dagens industri.

I år kommer var tredje svensk utnyttja avdraget vilket är i likhet med de senaste åren. Däremot visar Demoskops undersökning att en övervägande del av befolkningen kommer lägga mindre pengar på renoveringar och rotjobb under 2016. Endast 42 procent menar att de inte kommer att påverkas av sänkningen.

Avdraget för rotarbeten sänks efter årsskiftet från 50 till 30 procent av arbetskostnaderna. Maximalt avdrag kan fortfarande vara 50.000 kronor och då måste man köpa tjänster för 167.000 kronor.

Små renoveringar blir dyrare. Vid större renoveringar kan du ju fortfarande få upp till 50.000 kronor i subvention, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till DI.