<![CDATA[FOTO: GETTY]]>

10 affärsidéer – våga språnget och starta i dag!

Ebba Arnborg

Publicerades: 22 juli, 2016

Varsågod! Här är tio färdiga affärsidéer. Inspireras i ditt företag eller sno rakt av.

Sugen på att starta eget, eller utöka ditt företag? Här sammanfattar vi 10 av de 150 affärsidéerna i Stefan Ekbergs bok ”Affärsidéer för dig”. Låt dig inspireras!

10 affarsideer - bokomslag1. Driving range mitt i stan
Det finns hundratusentals golfare i Sverige och säsongen är ganska kort. Sätt upp golfsimulatorer i en billig källarlokal och ta betalt per timme för att låta folk komma in och träna. Få merförsäljning genom att sälja enkel mat, tillbehör och böcker. Leverantörer av golfsimulatorer finns på nätet.

2. Städutbildning i hemmet
Alla har inte råd att anlita städhjälp men de allra flesta har råd att låta dig komma hem en gång och visa hur de kan städa mycket mer effektivt i just deras hem. Rikta marknadsföringen mot företag till att börja med. De kan ge bort en värdecheck till sina anställda på två timmars konsultation med dig. Försök också att nå ut genom att få medierna att skriva om dig – det är mycket möjligt att de nappar.

LÄS OCKSÅ: Nekades köp på Ica – då föddes affärsidén

3. Utbildning i internetsäkerhet
Många föräldrar har mardrömmar om vad deras barn gör på internet. Lär dig internetsäkerhet och hur man hanterar jobbiga situationer på nätet. För sedan kunskapen vidare till föräldrar och barn. Du tar betalt för utbildningar och kan också skriva en egen bok som du kan sälja vid föreläsningar eller på en egen sajt. Försök också sälja in till skolor, och få medierna att skriva om dig.

4. Fotografera familjer
Dela ut reklamlappar till folk och erbjud dig att ta familjebilder i hemmiljö till ett fast pris. Eller ta roliga julkort på familjer med humor. Du kan bygga upp en fast miljö och sedan ta emot familjerna ”på löpande band”. Tjänsten kan också fungera som service i större varuhus när det närmar sig jul, prata direkt med varuhusen.

5. Fotografera husdjur
Ta bilder på människors husdjur. Kontakta alla djuraffärer i ditt område och erbjud dem procent på alla kunder de kan skaffa åt dig som vill ha bilder på sina husdjur.

6. I dag för 100 år sedan
Samla in exakt 100-årig information från olika tidningar (som du hittar på mikrofilm på bibliotek), paketera och sälj till dem som vill ha. Exempelvis privatpersoner som vill ha information om historiska händelser inför vänners födelsedagar eller företagsjubileer. Eller landets alla tidningar som kan vilja ha en liten notis i varje nummer. Du kan även starta ett e-postbrev och finansiera det med annonser.

7. Namnklubben
Ta fram en serie saker, som penna, mugg, t-shirt och tändare, och tryck ett förnamn på dem, exempelvis Johan. Skicka sedan en broschyr till alla Johan i Sverige med ett bra pris på paketet. När du betat av just Johan är det bara att ta ett annat förnamn. Börja med ett provutskick till runt 1 000 Johan i landet.

8. Välkomstpaketet
Varje år flyttar hundratusentals människor till nya hus och lägenheter i Sverige. Ta reda på adresser till alla nyinflyttade (via folkbokföringen eller SCB) och skicka ett välkomstpaket till dem med varuprov och rabattkuponger från de företag i området som betalar dig för att vara med.

9. Sälj signerade böcker
Långt ifrån alla svenska romaner som trycks blir sålda. Ta kontakt med samtliga svenska förlag, låt deras författare signera papperskvarnsexemplaren och sälja dem billigt till dig på kommission, det vill säga att du betalar när du sålt dem. Sedan skapar du bokpaket som du säljer till bibliotek, kulturorganisationer, bokklubbar eller via en egen sajt.

10. Specialaffär med hjälpmedel
Det finns många intressegrupper i Sverige som behöver hjälpmedel eller specialkost, till exempel diabetiker, allergiker och synskadade. Eftersom samhällets stöd till detta dragits ner finns det en marknad för den som kan ordna volymrabatter i en fysisk butik eller en nätbutik. Det gäller dock att ligga steget före de traditionella hjälpmedelscentralerna och aktivt leta efter nya produkter som dina kunder kan ha nytta av. Nå ut genom att annonsera i intresseorganisationernas organ.