<![CDATA[FOTO: GETTY]]>

7 tips – Så tar du snygga bilder i sommar

Ebba Arnborg

Publicerades: 18 juli, 2016

Passa på att ta nya bilder till press, dina sociala medier eller din hemsida i sommar. Här är fotoexpertens bästa tips vid både sol och regn.

Snygga bilder skapar ett större intresse för dig och dina produkter än bara ren text på till exempel din hemsida – och gör dina kunder mer köpsugna, visar forskning. I dina sociala medie-kanaler ger bilder så mycket som en dubbelt så hög engagemangsgrad jämfört med vanliga statusuppdateringar.

Så ge dig ut och fota – oavsett väder! Här får du sju tips från Scandinavian Photos fotoexperter för hur du enkelt kan knäppa snygga bilder i sommar – både vid sol och regn.

1. Fokusera på detaljerna
Gå gärna riktigt nära motivet så att detaljerna får hamna i centrum. Speciellt om det regnar just när det är dags att fotografera, så får bilden många ”likes” ändå.

LÄS OCKSÅ: Så fixar du proffsiga företagsbilder

2. Fota i rätt höjd
Vid fotografering av saker på marken – vackra blommor, ett picknickmöte eller dina produkter på en filt – kom ner i samma höjd som motivet istället för att fotografera ovanifrån.

3. Gör det bästa av regnet
Utnyttja eventuella vattenpölar för att skapa roliga spegeleffekter. Sänk kameran till ytans nivå och lägg fokus på speglingen av motivet.

4. I händelse av sol
Om solen är för stark går det att vrida motivet så att solen kommer från sidan eller bakifrån. Detta skapar mer djup i bilden och ger ett snyggare porträtt utan kisningar. Molnigt väder är faktiskt enklare att fota i.

5. Fota ovanifrån
Lägg upp det du vill fota på ett snyggt underlag, fota ovanifrån och gör en så kallad “flatlay”. Kolla in hashtaggen #flatlay på Instagram för inspiration.

6. Grillen ger möjligheter
När det är dags att tända grillen ger eld och glöd ett varmt och härligt ljus även om himlen är olycksbådande mörk. Utnyttja rökens häftiga effekter – runt grillen fungerar bilder både underifrån och ovanifrån.

7. Använd (helt gratis) hjälpmedel
För att kunna ta snygga bilder med bra fokus är det bra att ha kameran stabil. Men du behöver inte köpa dyra stativ. Placera telefonen i ett tomt glas, plugga in ett par hörlurar och använd dem som fjärrkontroll genom att trycka av på volymknappen.