<![CDATA[]]>

”Att plantera är så tacksamt”

Camilla Björkman

Publicerades: 28 september, 2010

Varje vecka med start idag presenterar Driva Eget en företagare från vårt företagsregister. Först ut är trädgårdsmästare Anna-Maria Ellevik som driver AMJ trädgårdstjänster. Här berättar hon om hur du lyckas som trädgårdsmästare i Norrland – och vad du gör när jorden frusit till is.

Anna-Maria, vad gör ditt företag?
– Jag gör allt från att planera och designa trädgårdar, till exempel att sitta och rita en trädgård, och sen gör jag det rent praktiskt – gräver och planterar. Hela biten från idé till färdig trädgård, kan man säga. Sen gör jag även en del underhåll och skötsel av trädgårdar, både för privatpersoner med rut-avdrag och för större fastigheter. Mina kunder får jag i stort sett bara genom kontakter och rekommendationer.

Hur kom du på affärsidén?
– Jag är sjuksköterska sedan många år men har alltid haft ett stort intresse för trädgård. När jag fick chansen att utbilda mig till trädgårdsmästare uppe i Umeå där jag bor, tog jag den – och startade eget. För tre år sedan drog jag igång. Lite hjälp fick jag från entreprenörscentrum men det mesta var till att lära sig själv.

Men hur funkar det i vinter när jorden fryser till is?
– Då jobbar jag delvis som sjuksköterska. Det är ju så i mitt yrke – de flesta uppdragen kommer på våren och sommaren. Mellan maj och midsommar är det väldigt stressigt, då strömmar det in jobb och det blir långa dagar för mig, eftersom jag gör allting själv. Tur att det är ljust så länge på kvällen!

Vad är det roligaste i ditt företag?
– Det är när slutresultatet har stämt med planeringen, det är jätteroligt. Och det som är väldigt kul är att se att kunden är nöjd. Att plantera är så tacksamt, eftersom man ser resultaten så tydligt.

Har du något dröm-trädgårdsprojekt?
– Jag skulle gärna vilja jobba med de stora bostadsrättsföreningarna, som Riksbyggen/HSB, och hjälpa dem att utveckla sin gröna sida! En annan dröm är att kombinera trädgård och hälsa, till exempel genom att göra utemiljö vid sjukhus och rehabiliteringscentrum.

Anna-Maria Ellevik med AMJ trädgårdstjänster jobbar i Umeå med omnejd. Läs mer om hennes företag i Driva Egets företagsregister här.

Här kan du presentera ditt eget företag som prenumerant – och stärka din position i Google.