<![CDATA[Kan du fira jul utan att tänka på företaget. Foto: Getty Images]]>

Du vet att du driver eget när du gör så här på julafton

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 21 december, 2017

Handen på hjärtat – känner du igen dig? Här är 14 tecken på att du är en sann entreprenör även på julafton. Hur många stämmer in på dig?

Driver du eget är chansen stor på julafton att…

… du bara inte förstår varför du inte får svar på dina mejl, det är väl inget fel på servern?!

… du snabbt kommer på tusen olika sätt att laga maten fortare nästa år: automatisk köttbullsrullare, sillskivare, rödbetshackare… det måste finnas en marknad – själv har du ju inte hunnit laga någon mat alls!

… du förvandlar det trista samtalet runt julbordet om vad släktingarna haft för sig sen sist, till en testpanel för din senaste uppfinning eller idé.

… hälften av dina julklappar består av profilprodukter med din logga på som du hittade i en dammig låda på lagret runt midnatt dagen innan. Vadå, det är bra prylar! Perfekt att moster Agda kan sprida ditt varumärke med en riktigt fin penna, vad glad hon ska bli!

… så gott som alla julklappar du köpt har varit med i Draknästet, eller gjorts av en företagare du följer på Instagram.

… du förklarar affärsmodellen bakom varje leksak dina barn får, det är viktigt att de lär sig i tid. Dessutom är det intressant, det tycker väl alla?

… du lyckas på något sätt få fotot som du laddar upp på Instagram av när ditt barn öppnar sina julklappar att handla om ditt företag – och rättfärdigar det med att använda hastaggen #entreprenör.

… du börjar fundera på smartare sätt att använda jultomten… Någon borde göra en app!

… du blir avundsjuk på jultomtens expeditionsskicklighet. Nåja vad är möjligheten att nå hela världen på en dag? Det kan ju vara fruktansvärt långtråkigt och dötrist – och alldeles, alldeles underbart!

… du upptäcker att du sitter ensam vid spelbordet, tydligen har någon spridit illasinnade rykten om att du är en tävlingsmänniska av rang och urdålig förlorare.

… så fort någon klagar på brutna traditioner och nya chokladbitar i Aladdinasken dyker du upp som hackspetten i Kalle Ankas jul och håller ett försvarstal för innovation och nytänkande.

… när någon föreslår att läsa ur bibeln blir du glad och plockar snabbt fram Steve Jobs biograf ur bakfickan.

… alla böcker du förväntansfullt ska ta dig tid att läsa i juldagarna handlar om hur du kan maximera företaget.

… du ser fram emot jullovet. Äntligen är kunderna lediga och lämnar dig ifred så att du kan jobba ostört och få massa saker gjorda!