<![CDATA[]]>

Så får du dra av för julbordet

Anders Andersson

Publicerades: 16 december, 2016

Nu när det är dags för julbord och julfest ska du veta att avdraget kan variera. Läs här vad som krävs för att alls få dra av något.

Tidigare har Driva Eget skrivit om Skatteverkets omtalade personalfest i Globen, som kostade sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

Få småföretagare har råd att lägga så mycket pengar på en fest, men när julen nu nalkas kanske du ändå vill ordna en trevlig julfest för dina kunder och eventuella anställda.

Det är däremot inte alls så förmånliga regler nu som tidigare. Man får inte längre dra av för måltider utan bara för enklare förtäring för max 60 kronor per person. Gäller det kunder ska det vara en representation som har direkt samband med verksamheten.

Däremot får man yrka avdrag för ytterligare kringkostnader för 180 kronor per person. Det kan gälla lokalhyra, musik och underhållning. Totalt kan man alltså göra avdrag för 240 kronor per person.

Väljer man ändå att bjuda på dyrare man får man göra avdrag för momsen på mat upp till 300 kronor per person. Det blir dock en skattefri förmån för personalen.

Om man däremot lägger julbordet i anslutning till en intern konferens för de anställda kan man dra av hela kostnaden som konferenskostnad.

Artikeln uppdaterades 14 november 2017.

LÄS OCKSÅ: Din julklapp till kunden kan vara en muta