<![CDATA[Mats Olsson driver både bilverkstad och glasögonbutik.]]>

Han har en udda kombo – optiker och bilmek

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 1 augusti, 2017

På förmiddagarna bilmekaniker. På eftermiddagarna glasögonförsäljare. Mats Olssons företag har få likheter. Fast det finns två:
– Jag skruvar och putsar på båda jobben!

Han har sedan barnsben varit intresserad av bilar, motorcyklar, motorer och att skruva och meka. Yrkesvalet föll dock på fotohandlare, och i 15 år drev Mats Olsson en fotobutik.

– När fotomarknaden dök var jag tvungen att hitta på något annat. Jag som alltid varit egen företagare tog i stället anställning på en bilverkstad. I samma veva startade en kompis glasögonaffär och jag blev involverad i den, berättar Mats som fick ansvar för klocksortimentet.

Nu är även klockaffären historia och Mats har i stället förverkligat sin dröm om att jobba som bilmekaniker med egen firma. För ett år sedan startade han och en kompanjon en Meca-verkstad, som drivs som franchise, i Arninge i Täby. Det är en märkesoberoende verkstad, som i första hand vänder sig till företagskunder.

De är tre bilmekaniker som jobbar i verkstaden med att reparera bromsar, utföra löpande service, byta däck och fixa framvagnsinställningar.

– Än så länge tar vi inte hand om plåt och lackskador, men jag har en spot paint-dröm. Då skulle vi kunna laga enklare plåtskador och fixa parkeringsskador på en dag. Jag brinner för att måla och lacka bilar.

Just hantverket när han står och hänger över en motor är något som tilltalar Mats.

– Jag tycker om att jobba med händerna. Det är avkoppling för mig.

Fast det gäller att han har handskar på sig när han mekar. För det funkar inte att stå med oljiga händer när han kommer till sitt nästa jobb – som butikschef för en glasögonbutik i Täby. En något udda kombo kan tyckas.

Vid tiotiden på förmiddagarna svidar Mats om från blåställ till vita rocken och beger sig till Täby köpcentrum några kilometer från verkstaden. Mats är butikschef medan kompanjonen där är utbildad optiker.

Mats sköter mycket av det löpande administrativa arbetet samt står i butiken och tar emot kunder, väljer bågar, beställer glas och ”fuskar lite” som optiker. Han har genomgått alla distansbildningar som Specsavers erbjuder.

Verkstaden och glasögonaffären sysslar inte bara med helt olika saker. De är dessutom helt olika att driva.

– Att starta ett företag från början, som jag gjort med bilverkstaden, är tufft. Man får verkligen börja från noll – jaga kunder, satsa på marknadsföring och konkurrera med alla andra verkstäder i området. Glasögonbutiken har vi full snurr på. Det är inte klokt vad folk köper glasögon. Det ska vara olika sorter för läsning, TV-tittande, datorn, bilkörning … Dessutom har det blivit mycket mode i bågar och många vill ha flera par.

Några direkta synergieffekter finns inte.

– Nej, det är helt separata verksamheter. Kundkontakten är den enda gemensamma nämnaren. Och att jag skruvar och putsar på båda jobben …

Annars så skiljer sig kunderna åt. Glasögonkunderna är betydligt mer krävande har det visat sig.

– När man jobbar med ett så viktigt sinne som synen blir kunderna frustrerade när de inte ser ordentligt.

75 procent av arbetstiden lägger han på glasögonbutiken, 25 på bilverkstaden. Men att meka är inte bara jobb utan även avkoppling. Efter att ha stått i butiken gillar Mats att få jobba med kroppen och händerna. Kanske tur det, för det är tufft att driva två helt olika företag samtidigt.

– Som man bäddar får man ligga! Jag räknar med några tuffa år. Men det är roligt också. Och nu har jag i alla fall provat att göra det jag alltid drömt om – att ha en egen bilverkstad.