<![CDATA[Här dyker Annelie Pompe i samband med sitt världsrekord i fridykning i Sharm el-Sheikh, Röda havet i Egypten. Foto Sebastian Näslund]]>

Hon driver eget på djupt vatten

Redaktionen

Publicerades: 20 december, 2015

Läsaren Annelie Pompe lever på att vara äventyrare: ”Det är lätt att fastna i att tänka att om det går fel, då förlorar jag. Jag struntar i det. Livet handlar inte om att göra det så säkert och tryggt som möjligt.” säger hon. Här är hennes företagsberättelse.

”Jag var bara tio år när jag bestämde mig för att bestiga Mount Everest. Jag hade sett på TV hur den första svenska expeditionen nådde toppen. Så fort jag blev gammal nog att börja klippklättra gick jag en kurs.

Men jag ville också göra det motsatta: dyka. Jag är ganska dålig på att simma men med ett cyklop upptäckte jag världen under ytan. Så såg jag en film om en som tävlade i fridykning.

Det där ville jag göra! Det var så vackert – att dyka djupt med ett enda andetag. Jag började klättra allt högre och dyka allt djupare. När jag var trettio var jag redo. Inom ett år satte jag världsrekord i fridykning, 126 meter, och besteg Mount Everest från nordsidan, som första svenska kvinna.

Jag känner mig väldigt glad. Som professionell äventyrare har jag många fina expeditioner bakom mig och många på gång. Just nu slutför jag ”Seven summits” och bestiger den högsta toppen i respektive världsdel. Två toppar återstår. Och så försöker jag sätta ett nytt rekord i fridykning.

Mitt företag har jag drivit sedan jag var 18 år. Jag hade utbildat mig till personlig tränare och funderade på hur jag skulle kunna jobba som det. Jag tvekade aldrig att starta eget. Man ska inte tänka för mycket.

Det är lätt att fastna i att tänka att om det går fel, då förlorar jag. Jag struntar i det. Livet handlar inte om att göra det så säkert och tryggt som möjligt. Då blir det inte spännande.

Många frågar hur det går att leva på att vara äventyrare. Men pengar är inte jätteviktiga för mig. Jag har ingen önskan om att bli rik och jag har inte haft ett fast boende på länge. För mig handlar det om att leva enkelt. Det ger mig frihet.”

Berättat av Annelie Pompe för Mari Dahl

 

Artikeln uppdaterad 2016-08-08