Så knäckte hon innovationen som drar in 80 miljoner

Ebba Arnborg

Publicerades: 24 februari, 2015

För åtta år sedan satt den arbetslösa trebarnsmamman Kicki Theander med ett tomt block i handen. På två timmar knäckte hon affärsidén Middagsfrid  – en innovation som skapade en hel bransch och idag omsätter 80 miljoner.

Kicki Theander kände att hon inte kom till sin fulla rätt på jobbet. Trots att hon inte visste vad hon skulle göra istället bestämde hon sig för att säga upp sig, och började träffa en karriärcoach.

Sedan gick det snabbt att formulera en affärsidé.
– Året är 2007. Jag sitter på en parkbänk i Kungsträdgården en solig majdag under körsbärsträden som blommar. Jag har precis fått en hemuppgift av min coach, berättar hon.

Uppgiften var att ta med block och penna till en inspirerande plats och reflektera över sin drömsituation i två timmar. Tänka bort alla hinder och begränsningar. Första timmen gick det trögt.
– Jag drömmer inte alls, fast jag blivit tillsagd att göra det. Jag tänker att jag vill sitta i fina lokaler i city. Jag vill ha en bra chef som lyssnar. Jag vill ha en bra lön.

Men under den andra timmen lossnade det. Blocket fylldes med affärsidéer, som mer och mer handlar om mat.
– Plötsligt händer det som av sig själv. Pennan har gjort jobbet känns det som. Jag ska leverera färdig planerade matkassar med tillhörande recept. En innovation som kom att bli en hel bransch.

Från att idén kläcks till att de första matkassarna körs ut tar det bara fem månader. I dag har företaget 27 anställda som omsätter 80 miljoner kronor. Dessutom finns Middagsfrids matkasse utställd på Tekniska Museet som en av de hundra viktigaste innovationerna genom tiderna, framröstad av svenska folket.

Vad är nyckeln till succén?
– Vägen till framgång ligger nog lite i ”just do it”, fokusera inte på riskerna utan kör!  Sträva efter ständiga förbättringar men inte perfektion.  Den som slipar för länge på detaljerna kommer aldrig ut på banan. Jag har många exempel på att vår verksamhet inte var perfekt i starten. Men vi kom igång snabbt, säger Kicki till Driva Eget.

Klicka på pilen på bilden ovan så kan du se Kicki berätta sin historia.